EBRD

Akcize na gorivo povećale ulaganje u auto-puteve 

17:04, 07.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH Jan Braun izjavio je da su dodatne akcize na gorivo u BiH uvedene prošle godine povećale investicije za izgradnju auto-puteva.

"Od kada su akcize usvojene, mi smo pustili 156 miliona evra pozajmice, koje smo bili već pripremili, ali smo ih blokirali - nismo ih mogli pustiti dok nisu uvedene akcize na gorivo", rekao je Braun za televiziju "N1" i dodao da je dato još 250 miliona evra za nove dijelove Koridora "Pet ce".

On je najavio da je planirano da u maju, na godišnjem sastanku odbora guvernera EBRD-a koji će biti održan u Sarajevu, bude potpisana pozajmica od 210 miliona evra za obilaznicu Doboj. 

"I to ćemo uraditi i naredne godine i godinu poslije i to je samo od EBRD-a, a slični iznosi dolaze iz Evropske investicione banke", naveo je Braun. 

Prema njegovim riječima, u kontekstu postizanja konkurentnosti domaće ekonomije na tržištu EU krucijalna je reforma javnih preduzeća, uključujući i privatizaciju telekoma. 

Lošu percepciju stanovnika BiH kada je riječ o privatizaciji Braun vidi u tome što nisu korištene najbolje prakse. 

Kao dobar primjer naveo je zenički "Arselor Mital", ističući da se ova kompanija širi i da je investirala više od 200 miliona evra u Zenicu, uključujući mnogo novca za unapređenje životne sredine. 

Braun je rekao da budućnost BiH vidi kao pozitivnu i dodao da je godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a u maju u Sarajevu jedan od načina da se vrati nada u bolju budućnost BiH.