Dodik: 800 miliona evra za projekte

18:31, 24.01.2020.
Izvor: RTRS
Pred Republikom Srpskom u narednom periodu je realizacija značajnih infrastrukturnih projekata. Na proširenoj sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a utvrđeni su prioriteti u sektoru energetike, definisan operativni plan modernizacije magistralnih puteva, auto-puteva i gasifikacije - investicije vrijedne nekoliko stotina miliona evra.

Pred Izvršnim komitetom SNSD-a danas su bili direktori javnih preduzeća. Tema sastanka sa upravom Elektoprivrede Srpske bili su prioriteti u ulaganjima u primarne kapacitete. Najavljeni su projekti vrijedni 800 miliona evra. Realizacija tri, počinje u ovoj godini.

- U pitanju je projekat hidroelektrane Buk Bijela, koja se gradi zajedno sa Srbijom, to je HE Dabar i Bistrica, vrijedni 200 miliona. Razgovarano je o njihovoj realizaciji - naveo je Dodik.

U gasifikaciju Srpske biće uloženo 200 miliona. Od Bijeljine, preko Banjaluke do Novog Grada, cilj je da gas stigne u sva naselja. Završeno je osumporavanje TE Ugljevik. Projektom vrijednim 90 miliona riješen je veliki ekološki problem, sada slijedi TE Gacko.

Sa direktorom Auto-puteva Republike Srpske, razgovarano je o izgradnji prioritetnog auto-puta od Јohovca kod Doboja, preko Brčkog i Bijeljine do Rače, koji bi trebalo da bude završen u narednih pet godina. Slijedi i modernizacija magistralnih puteva, za šta će u naredne tri godine biti izdvojeno 300 miliona. 100 miliona su vlastita sredstva Puteva Srpske, a 200 miliona biće obezbijeđeno kreditima.

- Riječ je o 650 kilometara magistralnih puteva koji će biti modernizovani na način da će biti smanjeni troškovi njihovog održavanja - naveo je Dodik.