Evropa

Evo gdje je hljeb 52 puta skuplji od prosjeka

16:09, 13.09.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Cijene hljeba i žitarica u zemljama Evropske unije znatno su se razlikovale u 2018. godini.

Tako je cijena hljeba i žitarica u najskupljoj državi članici bila tri puta veća nego u najjeftinijoj državi, rezultati su u petak objavljenog istraživanja Evrostata.

Kada se cijene u zemljama uporede sa indeksom prosječne cijene Evropske unije u cjelini, koji iznosi 100, rezultati pokazuju da je u 2018. godini cijena hljeba i žitarica bila najviša u Danskoj s indeksom nivoa cijena od 152, što znači da je u Danskoj hljeb bio 52 posto skuplji od prosječne cijene hljeba u EU.

Iza Danske slijedi Austrija sa indeksom od 135, zatim Luksemburg i Finska sa indeksom nivoa cijena od 127, prenosi Klix.ba.

Nasuprot tome, cijene hljeba i žitarica u 2018. godini bile su najniže u Rumuniji sa indeksom cijena od 54, a slijede Bugarska s indeksom 62 i Poljska s indeksom 68.

Istraživanjem su obuhvaćene cijene različitih kategorija proizvoda. Ukoliko se posmatraju proizvodi i usluge široke potrošnje kao što su hrana i bezalkoholna pića, odjeća i obuća, najviše cijene su zabilježene u Danskoj i to 38 posto iznad prosjeka.

Najniža cijena u zemljama EU je zabilježena u Bugarskoj, tačnije 49 odsto ispod prosjeka.

Ovim istraživanjem je obuhvaćeno više od dvije hiljade različitih proizvoda i usluga široke potrošnje u 37 evropskih zemalja.

Što se tiče regiona, za Hrvatsku je ovo istraživanje pokazalo da su cijene proizvoda i usluga za 47 odsto jeftinije od prosječne cijene tih proizvoda u Evropskoj uniji.