Fejsbuk zahvaljujući reklamama od milionske postala milijarderska kompanija

20:51, 01.07.2020.
Izvor: klix.ba
Svakim danom sve više i više korporacija odustaje od reklamiranja putem društvene mreže Fejsbuk.

No, koliko inače, zahvaljujući reklamama, Fejsbuk inkasira, otkriva CNN.

Početkom sedmice se proširila ionako preduga lista kompanija koje bojkotuju Fejsbuk, zbog govora mržnje. Koka-Koli, Levi'su, Hondi i drugima u ponedjeljak su se, između ostalih, pridružili Adidas, Ford, te HP.

Fejsbuk je 2019. godine od prihoda od reklama zaradio čak 69,7 milijardi dolara. Zanimljivo je da navedena basnoslovna zarada najčešće ne dolazi od velikih kompanija poput Starbaksa ili Koka-Kole. Čak naprotiv, manje poznate kompanije više pune kasu ove gigantske društvene mreže.

"Fejsbuk ima ogroman broj oglašivača, njih oko 8 miliona, a veliku većinu čine "mali biznisi"", istakla je šef odjela Šeril Sandberg.

U poređenju s gore navedenim ciframa, Fejsbuk je u samo deset godina postigao ogroman rast, te je sa 761 miliona dolara zarađenih 2009. godine, porastao na spomenutih skoro 70 milijardi dolara. Te godine Fejsbuk je, na mjesečnoj osnovi, koristilo oko 350 miliona osoba, dok deceniju poslije reklame oglašivača dospijevaju do 2,6 milijardi korisnika na Fejsbuk u i milijardu korisnika na Instagramu.

Podsjetimo, osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg je najavio da će se zabraniti objavljivanje sadržaja u kojem se tvrdi da su ljudi zbog svoje rasne, etničke, nacionalne, vjerske, seksualne, rodne pripadnosti prijetnja po druge.

Pokretači kampanje protiv govora mržnje su optužili Fejsbuk da ne čini dovoljno da onemogući govor mržnje i objavljivanje dezinformacija.