Pažljivo provjerite

Koliko vrijede neke novčanice od pet i 50 evra

17:00, 19.07.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Neke novčanice od pet i 50 evra imaju veliku vrijednost i mogu se prodati kolekcionarima i po 10 puta većoj cijeni.

Ako slučajno nađete jednu ovakvu novčanicu kod sebe pobrinite se da ostane u besprijekornom stanju i u tom slučaju će vam donijeti mnogo novca.

Među novčanicama evra koje su trenutno u opticaju postoje i neki primjerci koji su zbog svoje rijetkosti postali predmet interesovanja kolekcionara i notafila, sakupljača papirnog novca.

Budući da po otkriću vrlo brzo dospjevaju u njihove kolekcije, takvih novčanica je sve manje, zbog čega je njihova vrijednost znatno porasla.

Evo kako se one mogu prepoznati.

Novčanica od pet evra

Za nju se može dobiti od 20 do 100 puta veći iznos u odnosu na njenu pravu vrijednost. Posebno rijetke serije novčanica mogu svojim vlasnicima zato donijeti popriličnu sumu.

Evo po čemu se one prepoznaju:

Brojke i slova u gornjem desnom uglu treba pažljivo pogledati. One označavaju seriju u kojoj je novčanica štampana. Rijetke serije sadrže pet istih brojeva (na primjer 77777, 99999). 
One donose mnogo novca.

Novčanica od 50 evra

Ponekad štamparske greške mogu prouzrokovati više koristi nego štete. Naime, svojevremeno je pogrešno otisnuta serija novčanica od 50 evra, pa je na njenoj zaštitnoj traci ispisana vrijednost od 100 evra.

Privatni kolekcionari će rado da otkupe ovu novčanicu, a spremni su da plate i sedam puta više u odnosu na njenu pravu vrijednost.