Predsjednik Vlade Rusije

Medvedev: Srpska roba će pod povoljnijim uslovima ići u Evroaziju

21:36, 25.10.2019.
Izvor: Sputnjik
Predsjednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev pozdravio je potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, kojim se proširuje lista i povećavaju kvote srpskih proizvoda za izvoz na teritoriju EAEU bez carine.

On je ocijenio da potpisivanjem ova saradnja prelazi na novi nivo i da je to značajan događaj u trgovinskim i ekonomskim odnosima.

"Očekujemo da će trgovina rasti, prije svega zbog nižih uvoznih taksi. I za Srbiju su koristi od sporazuma sa EAEU opipljive. Srpska roba će pod povoljnijim uslovima moći da izađe na tržište Unije", rekao je Medvedev, podsjećajući da ovo tržište već sada broji 183 miliona potrošača.

Ukupna robna razmena približava se sumi od dvije milijarde dolara, dodao je on.

"I naravno, roba zemalja-učesnica Unije biće bolje predstavljena na srpskom tržištu po povoljnim cijenama", rekao je Medvedev.

Podsetimo, Sporazum će zamijeniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Јermeniju i Kirgiziju.

Prema sporazumu, Srbija će u zemlje Unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčijeg sira i neograničene količine voćnih rakija. Ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.