Kriza u Libiji se nadovezala

Nafta sve skuplja, tenzije u Venecueli uticale na cijenu

08:13, 23.04.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Uprkos sve lošijim pokazateljima stanja svjetske ekonomije i revizijama o globalnom privrednom rastu, cijena sirove nafte je u prvoj nedjelji aprila dostigla vrijednost od oko 64,5 dolara za barel, što je najviša vrijednost još od početka novembra 2018. godine.

Konstantne političke tenzije u Venecueli, prije svega borba za vlast između aktuelnog predsjednika Nikolasa Madura i opozicionog lidera Huana Guaida, uticale su i na pad proizvodnje sirove nafte u ovoj, važnoj državi-članici organizacije OPEK.

Na krizu u Venecueli nadovezao se i konflikt u još jednoj članici OPEK. Naime, u Libiji trenutno eskalira sukob između zvaničnih vlasti i pobunjenika koje predvodi general Kalifa Haftar. Snage odane generalu približile su se glavnom gradu Tripoliju i prijete da ugroze međunarodno priznatu vladu Libije.

U ovim sukobima naftni terminali prelaze iz kontrole jedne pod kontrolu druge strane, što usporava proizvodnju i distribuciju sirove nafte u toj zemlji.

Pad proizvodnje bilježi se i u Iranu koji je pod sankcijama SAD od novembra prošle godine pa su i odatle značajno umanjene isporuke kupcima u svijetu.

Osim toga, sporazum o ograničenju proizvodnje OPEK koji se primjenjuje od početka ove godine odlično se sprovodi, što je sve zajedno cijenu sirove nafte poguralo na petomjesečni maksimum.