Nije utvrđen poremećaj na tržištu uzrokovan uvozom iz EU

20:39, 16.04.2021.
Izvor: Srna
Evropska komisija nije utvrdila nijedan poremećaj na tržištu goveđeg i svinjskog mesa u BiH koji bi mogao biti uzrokovan uvozom iz EU, te smatra da uvođenje zaštitnih mjera ne bi bilo opravdano i da bi BiH prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/.

Komisija je pozvala BiH da se suzdrži od mjera koje vode kršenju njenih međunarodnih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i narušavaju njen međunarodni kredibilitet, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju su naveli da je u prošloj godini smanjen izvoz svježeg goveđeg i svinjskog mesa iz EU u BiH smanjen, te je Komisija konstatovala da BiH nije dostavila nikakve nove podatke koji bi ukazali na suprotno.

Predstavnici Evropske komisije i BiH juče su održali tehnički sastanak o situaciji na tržištu goveđeg i svinjskog mesa u BiH, kao i o odluci BiH iz 2020. godine o preferencijalnom tretmanu domaćih ponuđača u postupcima javnih nabavki.

Komisija je naglasila da BiH trenutno ostvaruje koristi od dodatnih autonomnih trgovinskih mjera /ATM/ za određene poljoprivredne proizvode, uglavnom voće i povrće. Ove mjere su nedavno produžene do 2025. godine.

- Ukoliko BiH nastavi sa usvajanjem mjera kojima krši SSP, EU će razmotriti sva raspoloživa sredstva za uspostavljanje balansa u svom trgovinskom odnosu sa BiH - navodi se u saopštenju.

Komisija je primijetila socio-ekonomske posljedice pandemije virusa korona na poljoprivrednike u BiH i podsjetila na značajnu finansijsku pomoć EU izdvojenu za poljoprivredni sektor u BiH /35 miliona evra za period 2020-2024. godine/, uključujući pomoć za oporavak od krize zbog virusa korona.

Na sastanku diskutovano i o odluci Savjeta ministara iz maja 2020. godine o produženju važenja preferencijalnog tretmana domaćih ponuđača u postupcima javnih nabavki suprotno odredbama SSP-a.

Komisija je pozvala BiH da prekine takav tretman domaćih ponuđača bez odlaganja kako bi se ponovo postigla usklađenost sa SSP-om u ovoj oblasti.

Vlasti BiH su navele da mjera neće biti produžena nakon 1. juna.

Ovaj tehnički sastanak ne predstavlja formalne konsultacije prema odredbama SSP-a. Evropska komisija je više puta u posljednjih nekoliko mjeseci pozvala BiH da ne usvaja bilo kakve mjere bez prethodnih konsultacija koje traži SSP.