Virus korona zakomplikovao stanje

Svijetu prijeti nestašica metala za proizvodnju baterija

08:03, 09.04.2020.
Na globalnom tržištu uskoro bi moglo da dođe do velike nestašice litijuma, ključne komponente u proizvodnji baterija.

Nedostatak ovog metala mogao bi se odraziti na proizvodnju brojnih uređaja, od mobilnih telefona, preko tableta, laptopova, pa sve do električnih automobila, piše hrvatski portal Novac.hr.

– Trenutna situacija je toliko haotična da je teško predvidjeti šta nas očekuje u budućnosti – komentarisali su stručnjaci za The Verge, dodajući kako je trenutna kriza uzrokovana korona virusom dodatno zakomplikovala stanje na tržištu zbog zatvaranja brojnih proizvodnih pogona, zbog čega je nemoguće sa sigurnošću precizirati kakvo je pravo stanje.

Osim manjka litijuma, dodatnu komplikaciju stvara i otežani plasman roba na tržišta.

Uprkos ponovnom otvaranju kineskih fabrika, ali i daljeg rada rudnika litijuma u zemljama poput Australije i Čilea, izvoz ovog metala i dalje nailazi na poteškoće.
Naime, stručnjaci upozoravaju kako je u ovom kriznom periodu potražnja za uređajima koji koriste ovaj metal itekako pala, ali naglašavaju kako uprkos padu potražnje i dalje postoji nekoliko kompanija koje imaju ugovorene velike narudžbine koje su sada zaustavljene.

– Možemo li dobiti brodove i kontejnere? To je glavno pitanje svih nas – komentarisao je rukovodilac jednog od rudnika.

Inače, na teritoriji Srbije nalazi se 10 odsto svjetskih zaliha litijuma, po čemu je ova zemlja prva u Evropi i peta u svijetu. Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto najavili su krajem februara da u nastavku saradnje na projektu “Jadar” planiraju da zajedno traže potencijalnog strateškog partnera koji bi u Loznici otvorio fabriku za proizvodnju električnih baterija ili električnih automobila.