Kriza zbog korone

U slovenačkoj fabrici Renoa otpušteno 400 radnika, među njima i ljudi iz BiH

12:54, 25.05.2020.
Izvor: Tanjug
U slovenačkoj fabrici Revoz, koja proizvodi automobile marke Reno, ugovori o radu neće biti produženi za više od 400 radnika zbog korona krize, a među njima 90 odsto su radnici iz Hrvatske, piše Jutarnji list pozivajući se portparolku Revoza Nevenku Bašek Zildžović.

Najveća slovenačka kompanija sa sjedištem u Novom Mestu, koja ima francuskog vlasnika, zapošljava oko 3.200 ljudi, a odluku o otkazima donijela je zbog jakog pada potražnje, odnosno stanja na tržištu automobila u svijetu, što je direktna posljedica krize izazvane viursom korona, navode u Upravi firme.

Prvi na udaru naći će se radnici koji su zaposleni na određeno vrijeme preko agencija za zapošljavanje, a osim domaće radne snage i radnika iz Hrvatske, ima i državljana Bosne i Hercegovine.

Zbog epidemije Covid-19, Revoz je sredinom marta zaustavio proizvodnju na šest nedjelja, a rad pogona je obnovljen početkom maja. U Revozu se proizvode modeli Klio, Tvingo i električni Smart Forfour. Slovenačko tržište može da apsorbuje vozila proizvedena u 24 sata, a sve je namijenjeno tržištima Francuske, Njemačke i Italije.

Ukidanjem treće smjene u fabrici, proizvodnja će pasti za 150 auta.