Višković: Pomoć realnom sektoru dala značajne rezultate

18:27, 07.07.2020.
Izvor: Srna
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas na Jahorini da su Vladine mjere pomoći realnom sektoru u protekla tri mjeseca dale značajne rezultate i da će Vlada i dalje biti partner poslovnoj zajednici.

Višković je istakao da se Vlada Srpske može pohvaliti da je jedna od vlada u regionu koja ima najmanji broj ljudi koji su ostali bez posla u toku epidemije virusa korona i našli se na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske, jer su u prethodna tri mjeseca plaćali najniže plate i doprinose i tako pomogli realnom sektoru.

"To namjeravamo raditi u određenim segmentima ili određenim privrednim granama i u narednom periodu", rekao je Višković novinarima prije početka okruglog stola o temi "Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim korona virusom?".

On je istakao da će danas na Jahorini čuti ljude iz realnog sektora kako i na koji način posluju u otežanim uslovima izazvanim virusom korona.

Višković je naveo da će sve te probleme evidentirati, analizirati i u skladu sa mogućnostima učiniti sve da pomognu realnom sektoru da zadrže radnike.

On je naglasio da su radnici ta pokretačka snaga koja Srpskoj treba danas, sutra i kada virus bude iza nas, jer su oni nosioci razvoja Republike. Višković je rekao da će sagledati svako pojedinačno preduzeće, svakog privrednika i da vide kome u datom momentu šta treba pomoći.

"Vlada će i dalje biti partner poslovnoj zajednici i biće 24 časa otvorena vrata za naše ljude koji će moći od resornih ministarstava i institucija Republike Srpske da zatraže određenu pomoć. Značajnu pomoć u prevazilaženju problema u realnom sektoru u narednom periodu očekujem od Savjeta ministara, tamo je naš kadar, predsjedavajući Savjeta ministara na čelu sa srpskim članom predsjedništva BiH Miloradom Dodikom", rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, značajan broj problema koji mogu da se pojave u realnom sektoru i koji treba da se rješava, rješavaće i Vlada Srpske ali sa institucijama na nivou BiH, odnosno sa Savjetom ministara.

On je dodao da sa Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske njeguju i imaju korektnu saradnju, kao i sa Privrednom komorom i sindikatima.

Okrugli sto o temi "Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim korona virusom?" otvorio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Osim Viškovića, gosti okruglog stola su ministar finansija Zora Vidović, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srđan Rajčević, kao i predstavnici lokalnih zajednica i privrednici iz ovog dijela Republike Srpske.

Ovaj skup realizovan je uz podršku projekta "Jačanje kapaciteta vladinih institucija za uključivanje organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka u BiH", koji podržava EU.