Vlasnik mijenja strategiju: Šta će biti sa najpoznatijim kečapom na svijetu?

15:36, 15.09.2020.
Kompanija Kraft Hajnc, poznata po svom kečapu, planira da smanji troškove u iznosu od dvije milijarde dolara u narednih pet godina.

Tako, kompanija se vraća strategiji koju je pokrenula prilikom akvizicije.

Izvršni direktor Migel Patrisio rekao je da će kompanija rezati više strateški nego tokom mandata njegovih prethodnika, kada su brendovi kompanije izgubili milijarde dolara. Kako je rekao, planira da iskoristi dio uštede za ponovno pokretanje prodaje određenih brendova, povećavajući ukupnu marketinšku potrošnju za 30%. Rekao je da će kompanija detaljno predstaviti planove za smanjenja i za brendove koje će ciljati na dalja ulaganja.

"Ranije smo donosili prebrze odluke. Mijenjamo sada to", naveo je on.

Iako je porasla prodaja određenih njihovih proizvoda, kompanija je izgubila tržišni udio u nekim kategorijama. Analitičari kažu da Kraft Hajnc gubi kupce zbog jeftinijih robnih marki sira, mesa i kafe.

Podsjetimo, problemi su počeli još prošle godine, kada je kompanija smanjila vrijednost svoje imovine za skoro 17 milijardi dolara. Kraft je tada rekao da su se potrošači okretali brendovima koji se često smatraju zdravijim ili inovativnijim. Konkurencija je snizila cijene i pritisnula marže kompanije.

Od akvizicije, odnosno spajanja Kraft Foods Group i H.J.Heinz, rukovodioci su proveli nekoliko godina pokušavajući da saniraju oko 1,7 milijardi dolara godišnjih troškova smanjenjem radnih mjesta, nižim administrativnim troškovima, uštedama u nabavkama i drugim mjerama.

Patrisio kaže da će da reorganizuje kompaniju kako bi bila više usredsređena na ispunjavanje potreba savremenih potrošača. Doveo je rukovodioce iz drugih kompanija, pojedine i iz konkurentskih.

(Telegraf Biznis)