Balkanski rat na ulicama Njemačke

Albanci sa Kosova izrešetali drugove u Bavarskoj, građani snimali pucnjavu

08:43, 05.10.2019.
Izvor: Blic
Fatos Ljumi (39) je ubijen, a njegov brat Haki (45) ranjen u dva odvojena vatrena obračuna koji su se juče dogodili u njemačkom gradiću Abensberg u Bavarskoj na jugu zemlje, a kod njih su pronađeni srpski pasoši. Samo dva sata kasnije, uhapšeni su napadači, Albanci sa Kosova.

Hici su najpre odjeknuli na parkingu jednog supermarketa u Abensbergu, a prema riječima očevidaca, pogođeni muškarac za kog su njemački mediji najprije preneli da je Srbin, podlegao je povredama na licu mjesta. Ljekarska ekipa koja je stigla na lice mjesta mogla je samo da konstatuje smrt.

Pola sata kasnije, policija je primila poziv da je 45-godišnji muškarac ranjen ispred kuće u istom gradu. Istragom je utvrđeno da je reč o dvojici braće, a na osnovu opisa koje su pružili očevici, napadači su uhapšeni iste večeri. Reč je o dvojici muškaraca albanske nacionalnosti sa Kosova.

Veliki broj njemačkih policajaca učestvovalo je u potrazi za napadačima, uključujući i helikopter koji je prevezao Hakija u bolnicu. Njegovo stanje je prema posljednjim informacijama koje su prenijeli njemački mediji, veoma teško.

Njemački portali su juče prenijeli, nazivajući sukob "balkanskim ratom na njemačkim ulicama", da su u dvije pucnjave ustreljeni dvojica Srba, jer su kod njih bili pronađeni srpski pasoši. Međutim, ispostavilo se da su, kao i napadači, albanske nacionalnosti, te da imaju i srpska i državljanstva takozvane države Kosovo.

Motiv još nejasan

Iako su napadači uhapšeni neposredno nakon pucnjave, tamošnji istražitelji još utvrđuju motiv pucnjave. Prikupljene informacije govore da se četvorka poznavala, te da su posredi neraščišćeni računi oko kriminalnih poslova, ali se policija i dalje ne oglašava zvanično.

U međuvremenu, albanski mediji otkrili su identitet upucanih, a njihove porodice izrazile su žaljenje na svojim profilima na društvenim mrežama.

Pregledaju se snimci

Nakon što je policija pregledala snimke sa nadzornih kamera i pokupila sve informacije neophodne za rasvjetljavanje slučaja, očekuje se češljanje snimaka sa telefona građana koji su zabeležili pucnjavu.

Uprkos tome što se na društvenim mrežama spekuliše da je riječ o politički motivisanom napadu, policija je kazala da nijedan trag zasad ne ukazuje na to. Uz to, policija se nada da će povrijeđeni Hakim uspeti da pruži više informacija, ali zasad nije moguće razgovarati sa njim jer se nalazi u teškom stanju.

Njemački portal "Merkur" prenio je da će protiv 41-godišnjeg uhapšenog muškarca biti podignuta optužnica za ubistvo i pokušaj ubistva, dok će drugi uhapšeni (39) vjerovatno biti pušten iz pritvora.