Oslobođeni i ostali

Branko Lazarević oslobođen optužbi za odavanje službenih tajni Šariću

11:45, 09.10.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa kabineta bivšeg ministra policije, od optužbi za odavanje povjerljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića.

Istom odlukom i ostali optuženi u ovom slučaju su pravosnažno oslobođeni - policajac Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, kojem je suđeno u odustvu jer je u bjekstvu.

Ovom odlukom, koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda, odbijena je žalba tužioca za organizovani kriminal i potvrđena je prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu iz decembra prošle godine.

Svi su oslobođeni optužbi za krivično djelo odavanje službene tajne, a Lazarević i za udruživanje u Šarićevu kriminalnu grupu, jer sud smatra da tužilaštvo za organizovani kriminal nije dokazalo svoje tvrdnje iz optužnice.

Svi optuženi su tokom suđenja negirali da su počinili krivično djelo odavanje službene tajne za koje se terete.

Optuženi su se teretili da su tokom 2008. i 2009. prenosili povjerljive policijske informacije Šariću prije pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom prijedlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosljeđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

To postupanje je, kako smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije, jer su pripadnici Šarićeve grupe promijenili dotadašnji način komunikacije.

Šarić je počekom decembra, nakon ponovljenog suđenja, osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Sudi mu se za pranje para u drugom postupku.