Inspektori optuženi za primanje mita

12:53, 06.08.2020.
Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci potvrdio je optužnicu koju je protiv inspektora Poreske uprave Republike Srpske - Područni centar Prijedor, Nemanje Barovića i Mihajla Ristića zbog krivičnih djela primanje mita i trgovina uticajem i Marinka Bilbije zbog krivičnog djela davanje mita.

Optužnicu je 5. avgusta podiglo Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Iz Republičkog javnog tužilaštva saopšteno je da optužnica tereti Barovića da je sam, kao službeno lice, u toku 2018. i 2020. godine, vršeći kontrolu obračuna i plaćanja poreskih obveza poreskih obveznika dva puta zahtijevao i primio novčani iznos i to jednom u visini od 5.000 KM, a drugi put u visini od 5.000 evra i 250 KM, da ne izvrši službene radnje koje bi morao izvršiti.

Takođe, jednom je zahtijevao i primio nagradu u visini od 500 KM da korištenjem svog službenog položaja posreduje da se izvrši neka službena radnja, te na taj način počinio krivična djela primanje mita i trgovina uticajem.

Optužnica tereti Barovića i Ristića da su zajedno, kao službena lica, dana 12.07.2020. godine primili poklon, odnosno novčani iznos u visini od 200 KM da u okviru svog službenog ovlašćenja ne izvrše radnju koju su morali izvršiti, a Bilbiju da je službenim licima ponudio i učinio poklon da u okviru svojih ovlašćenja ne izvrše službenu radnju koju bi morali izvršiti, čime su Barović i Ristić učinili krivično djelo primanje mita, a Bilbija krivično djelo davanje mita, navedeno je u saopštenju.