Novi obračun u Bihaću

Migrant izboden ispred vrtića

16:04, 07.06.2019.
Izvor: nezavisne.com
Thumbnail
U samom centru Bihaća, neposredno kod zgrade dječijeg vrtića, danas se oko 13 sati dogodila tuča u kojoj je sudjelovalo više migranata i tom prilikom je jedan od njih uboden nožem.

Na lice mjesta su vrlo brzo stigli pripadnici policije i hitna pomoć, te je povrijeđenom migrantu ukazana pomoć, nakon čega je prevezen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću. Prema nezvaničnim informacijama uboden je nožem u stomak i hospitalizovan u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Očevici kažu kako je u incidentu sudjelovalo desetak migranata, te da su bili naoružani letvama i metalnim šipkama. Na sreću, u trenutku kada je izbio incident, u krugu dječijeg vrtića nije bilo mališana koji u to vrijeme obično provode vrijeme u igri na otvorenom.

Prema riječima portparola MUP-a Unsko-sanskog kantona, Ale Šiljdedića, još se utvrđuju okolnosti ovog događaja i u toku je potraga za učesnicima incidenta.

Šiljdedić ističe kako su ovakvi događaji na području Bihaća, ali i Velike Kladuše, sredina u kojima borave migranti, postale svakodnevnica.

"Trenutno imamo situaciju da je broj migranata značajno veći od smještajnih kapaciteta kojima raspolažemo. Mnogi od njih spavaju na otvorenom ili u neuslovnim smještajima, nemaju pristup hrani i očekivati je da dolazi do ovakvih stvari. Policija u granicama vlastitih mogućnosti pokušava da drži stvari pod kontrolom," rekao je Šiljdedić.

Ministar unutrašnjih poslova USK, Nermin Kljajić, izjavio je da Vlada USK u ovome trenutku ozbiljno razmatra uvođenje vanrednog stanja na području kantona.

On kaže da prema sadašnjim procjenama, u Bihaću i Velikoj Kladuši boravi više od šest hiljada migranata.

"Mi definitivno ne možemo primiti više od 3.200 migranata i posmatraćemo ovu situaciju u narednom periodu. Ne bježimo od mogućnosti proglašenja i vanrednog stanja i da zatvorimo priliv migranata na područje USK, ako se ove institucije koje su nadležne za rješavanje pitanja migracija ne uozbilje i ne shvate nas ozbiljno. Mi se sa ovom situacijom ne možemo nositi. Јedna od mjera jeste da ćemo proglasiti vanredno stanje i zatvoriti granice u području Unsko-sanskog kantona, tako da migranti više neće moći dolaziti na naše područje," kaže Kljajić.