Koristoljublje motiv

Pokolj čitave porodice u Jabukovcu djelo profesionalca?

21:23, 13.08.2019.
Izvor: Kurir
Naručilac ubistva Raje Kazimirovića (73), njegove majke Dragice (93), sestre Ljubinke Oprikić (76) i njene ćerke Dragane Jozeljić (53) navodno je plaćenom ubici iskeširao 10.000 evra.

Ova informacija počela je da kruži selom Jabukovac kraj Negotina otkako su istražitelji otkrili da je u porodicu Raje Kazimirovića pucao profesionalac, koji je tačno znao šta radi. Mještani sela, koje važi za ukleto još od 2007, kada je mještanin Nikola Radosavljević ubio devetoro komšija, a dvoje ranio, ubijeđeni su da je motiv surove i hladnokrvne likvidacije koristoljublje.

Iskopao ćup

"Neko je znao da je Raja iskopao ćup sa zlatnicima i rešio je da ga se dočepa. Raja je pre tri godine sadio neko voće i kada je iskopao rupu za sadnicu, kažu da je naišao na ćup pun zlatnika. Taj ćup je, priča se, još njegov pradeda zakopao. I on je bio jako imućan čovek. Pravio je vino i rakiju i prodavao, imao je mnogo imanja" priča jedan mještanin i nastavlja:

"Kazimirovići su starosedeoci i oduvek su bili bogata porodica. Zašto je Raja novac i blago krio i ponašao se kao da je siromašan, to nikome nikada nije bilo jasno. Bio je zatvoren čovek, usamljen i prek. Nije se mnogo družio s komšijama. Niko ne zna zašto su ubijeni, ali jedino nam novac dolazi u obzir. Sad je počelo da se šuška da je neko platio profesionalcu da ubije Raju i njegove... Možete da zamislite koliko je novca bilo u tom ćupu kada mu se isplatilo da izdvoji desetak hiljada evra za zločin?"

Počistio teren

Kriminolozi takođe smatraju da je četvorostruko ubistvo u Jabukovcu djelo profesionalnog ubice, a da je motiv, na osnovu dosadašnjih podataka iz istrage, koristoljublje.

"Izgleda da je ovaj zločin planiran i da je ubica danima posmatrao žrtve, ali i njihove komšije. Pratio je njihovo kretanje i navike i vrebao najpovoljniju priliku da napadne. Imao je vremena da plan sprovede u delo, pošto je imanje Kazimirovića zabačeno, ali i da počisti teren", kaže Časlav Ristić, forenzičar u penziji, i dodaje da je cela porodica ubijena da ne bi bilo svedoka koji bi mogli da prepoznaju napadača.

Ristić kaže da je malo vjerovatno da iza zločina stoji sekta.

"To bih isključio, a pogotovo Jehovine svedoke. Oni ne ubijaju vatrenim oružjem, već koriste noževe i imaju rituale", navodi on.

Sahrana četiri žrtve obaviće se u četvrtak.