Nije do kraja rasvijetljeno

Prijatelji Bećkovića pali na poligrafu, momak ubijen iz krateža?

18:10, 19.09.2019.
Izvor: Blic
Smrt Džemala Bećkovića (18), mladića iz sela Župa kraj Tutina, još nije do kraja rasvijetljena, a njegovi prijatelji M. K. (26) i R. Č. (22), osumnjičeni za ubistvo i dalje ne žele da otkriju šta se desilo tokom lova.

Poznato je da su se trojica mladića u nedjelju nalazila duboko u šumi u selu Dobrinje i da je tom prilikom Bećković zadobio prostrelnu ranu stomaka, zbog koje je kasnije preminuo u bolnici.

Njegovi drugari ispričali su policiji da je puška opalila dok je bila u Džemalovim rukama i da se radi o samopovređivanju, a što je, navodno, u suprotnosti sa činjenicama utvrđenim tokom uviđaja i dosadašnje istrage.

"Žrtva je najverovatnije upucana iz "krateža", koji još uvijek nije pronađen. Sumnjamo da je tijelo pomjerano i da su, prije dolaska policije i hitne pomoći, njegovi prijatelji pokušali da prikriju tragove i da namjeste sve kako bi izgledalo da je Bećković sam pucao u sebe", navodi izvor iz istrage.

I nakon hapšenja M. K. i R. Č. su ostali pri stavu da nisu umešani u smrt svog prijatelja, ali su, prema nezvaničnim informacijama, pali na poligrafskom testiranju.

"Zamršena je situacija, ali najvjerovatnije je jedan od drugara pucao u Bećkovića, dok mu je drugi pomogao da nakon toga inscenira samopovrjeđivanje. Da li je imao umišljaj ili je bilo iz nehata, još uvijek nismo utvrdili", dodaje izvor.

Poznanici trojice mladića ne vjeruju da je bilo ko od Džemalovih prijatelja imao razloga da ga povrijedi i da, ako je neki od njih pucao, to bilo iz nehata ili nepažljivim rukovanjem oružjem.

"Bili su veoma dobri prijatelji, svakodnevno su se družili. Najvjerovatnije se radi o nesreći, ali mi nije jasno zašto ne ispričaju šta se zbivalo u toj šumi i kako je došlo do Džemalovog povređivanja i kasnije smrti", priča jedan od njihovih prijatelja.