Snimak Zemunskog klana: Dok trubači sviraju "Kum" vadi pištolj i stavlja ga na sto

22:11, 31.07.2020.
Izvor: Kurir
Početkom 2000., Spasojević i Luković, za Zemuncima, sijali su smrt po Beogradu i, najčešće iz vozila u pokretu, ubili više od 20 beogradskih kriminalaca. Bili su strah i trepet, a od trgovine narkoticima imali su milione evra na raspolaganju. Upravo ovaj, možda i jedini snimak iz njihovog noćnog provoda svjedoči o bahatosti vođa kriminalnog klana. Dok im trubači sviraju, Mile Luković Kum vadi pištolj, stavlja ga na sto, pa ga ubrzo vraća u futrolu.

Za ove zločine odgovarali su "zemunci", čiji je vođa, uz Legiju, bio Dušan Spasojević, i njegova desna ruka, Mile Luković Kum.

Oni su ubijeni kada su zapucali u pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice, koja je došla da ih uhapsi u jednoj kući u naselju Meljak kraj Beograda. Kada su Spasojević i Luković uperili oružje na specijalce, oni su uzvratili vatru i izrešetali ih. Poznato je da Zemunci nikome nisu dozvoljavali da ih fotografiše, ili snima, pa se pretpostavlja da je neko od policijskih inspektora uspio da sačuva ova video-zapis, snimljen šest mjeseci pre ubistva premijera Zorana Đinđića.

Podsjetimo, po zvaničnoj verziji Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), nakon što je dobila obaviještenje da se odbjegli "zemunci" skrivaju u jednoj vikendici u Meljaku, otišla je u to mjesto i uočila dva muškarca kako izlaze iz kuće. Specijalci su ih upozorili nekoliko puta, ali su se oni oglušili o naredbu da se zaustave. Uočili su osobu koja je uperila automatsku pušku prema pripadnicima SAJ i tada je prvi ubijen Spasojević, a zatim je Luković pokušao da aktivira bombu, pa je izrešetan.

Bio je 27. mart 2003. godine, u toku akcije "Sablja".