U automobilu italijanskih tablica

Spriječeno krijumčarenje antičkih predmeta

11:46, 19.09.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Carinici i policija Srbije su na graničnom prelazu Preševo sa Sjevernom Makedonijom spriječili krijumčarenje antičkih predmeta starih više od 2.000 godina, saopšteno je danas iz Uprave carina Srbije.

U automobilu italijanske registracije, kojim je upravljao makedonski državljanin /54/ pronađeno je pet predmeta od ćilibara i dva mermerna predmeta sa stilizovanim predstavama žene, muškarca i konja izvedenih u tehnici duboreza, kao i jedna kamena posuda u obliku vaze.

"S obzirom da je reč o antičkim predmetima čiju starost i vrednost je moguće utvrditi samo stručnom ekspertizom, konsultovano je Odeljenje za arheologiju Narodnog muzeja u Vranju, koje je potvrdilo da je reč o predmetima iz helenističke ere starim oko 2.500 godina", dodaje se u saopštenju.

Prekršajni sud u Preševu novčano je kaznio vozača čiji je automobil "golf tri karavan" zadržan, jer vrijednost prekršaja prevazilazi trećinu vrijednosti tog vozila.

Presudom je odlučeno i da predmeti budu trajno oduzeti i predati Narodnom muzeju u Vranju, navodi se u saopštenju i dodaje da je pokušaj krijumčarenja antikviteta spriječen u utorak, 17. septembra.