Suđenje za ubistvo Duška Savanovića: Đurđević najavio priznanje krivice

14:36, 08.04.2021.
Izvor: nezavisne.com
Milan Đurđević (43) iz Laktaša najavio je priznanje krivice po optužnici koja ga tereti da je sa mjesta zločina kući odvezao sugrađanina Dalibora Čambera (47), optuženog da je u Trnu ubio Duška Savanovića (24) i ranio Aleksu Babića (22).

Rečeno je to danas u Okružnom sudu u Banjaluci, gdje je počelo suđenje Čamberu, optuženom za teško ubistvo i nedozvoljeno posjedovanje oružja, te Đurđeviću, kojeg terete za pomoć Čamberu nakon zločina.

"Pregovaramo sa Tužilaštvom o zaključenju sporazuma o priznanju krivice. Ipak, naglasila bih da nas pravna kvalifikacija krivičnog djela čini neodlučnim, pošto nijedan dokaz ne ide u pravcu toga da je u pitanju teško ubistvo", rekla je Duška Bogojević, advokat Đurđevića.

Čamber je danas u sudnici rekao da mu je žao zbog onog što se dogodilo 31. decembra prošle godine.

"Iskazujem iskreno žaljenje zbog događaja i upućujem saučešće porodici oštećenog", rekao je Čamber.

I Čamberov advokat Miloš Paleksić istakao je da se ne slaže sa kvalifikacijom krivičnog djela za koje se prvooptuženi tereti.

"Ta pravna kvalifikacija ne stoji niti može biti održiva. Ni dokazi ni činjenični opis optužnice to ne potvrđuju. Čamber nije imao namjeru da ubije Babića, a i povrede koje je on zadobio nisu mu mogle ugroziti život. Čamber je od Savanovićevog udarca pao i nažalost ispalio hitac iz tog položaja. Nakon toga niko nije utvrdio kakve je povrede tokom pada zadobio Čamber", rekao je Paleksić.

Nastavak suđenja zakazan za 4. maj, kada bi se u sudnici trebalo pojaviti pet svjedoka Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, uključujući oca ubijenog mladića, dok će 13. maja biti saslušano pet vještaka. U dokaznom materijalu su i video-snimci koje su zabilježile kamere na pumpi.

Ubistvo se, podsjetimo, dogodilo u Trnu kod Laktaša, u novogodišnjoj noći oko 22.30 časova ispred benzinske pumpe "NIS Petrol", kod točilice za gorivo.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne" ranije objavile, po optužnici, Čamber i Đurđević su mercedesom C, za čijim volanom je bio Đurđević, došli na pumpu, a po izlasku iz vozila došlo je do verbalnog sukoba sa Savanovićem i Babićem koji su na pumpu došli mercedesom GLK 220.

Tada je, dodaje se, došlo do fizičkog obračuna pa je Čamber izvadio pištolj "CZ", kalibra devet milimetara, za koji nema oružni list, niti dozvolu za nošenje.

Prema optužnici, ispalio je hitac prema Mercedesu GLK koji je pogodio zadnji lijevi točak, a Savanović i Babić su sjeli u vozilo i pokušali da odu, ali ih je Čamber zaustavio.

Babić je, dodaje se, izašao iz vozila i Čamber je prema njemu ispalio hitac i pogodio ga u lijevo stopalo. Kako se navodi u optužnici, Babić je krenuo da se udaljava i Čamber ga je pratio, a zatim ga je Savanović udario i oborio.

Čamber je, navodi se, pao leđima na tlo i iz tog položaja je ispalio treći hitac prema Savanoviću, koji je bio okrenut leđima i udaljen dva do tri metra od njega. Savanović je zadobio prostrelnu ranu karlice i trbuha, usljed čega je došlo do masivnog unutrašnjeg iskrvarenja. Sanitetom je prevezen u Urgentni centar UKC RS gdje je podlegao od posljedica ranjavanja u 23.50 časova.

Đurđević je, kako se navodi u optužnici, odvezao Čambera s mjesta zločina kako bi mu pomogao da prikrije pištolj i druge tragove.