Uhapšeni vlasnik i kapetan jahte

Ugljen monoksid iz nezakonito ugrađenog agregata otrovao turiste

22:09, 14.08.2019.
Izvor: nezavisne.com
Vlasnik i kapetan broda na kojem su se otrovali italijanski turisti kod Hvara uhapšeni su, saopštila je Splitsko-dalmatinska policijska uprava.

Kako su dodali, kriminalističko istraživanje o smrti italijanskog menadžera i trovanju još pet osoba na brodu kod Hvara je završeno.

"Policijski službenici PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje događaja koji se dogodio u utorak, kada je u hvarsku luku uplovio motorni brod na kojem je pronađen mrtav muškarac, a pet osoba je zbog teškog zdravstvenog stanja hitno prevezeno u Split i hospitalizirani su - tri punoljetne osobe - rođeni 1955, 1963 i 1975, te dvoje djece-rođeni 2008. i 2014. svi državljani Republike Italije. Nakon ukazane liječničke pomoći u KBC Split utvrđeno je da su djeca životno ugrožena", navodi se u saopštenju policije.

Dodaje se da su zbog sumnje "u počinjenje kaznenog djela uhapšeni i u službene prostorije PP Hvar dovedeni 23-godišnji i 27-godišnji hrvatski državljani radi provođenja kriminalističkog istraživanja".

"Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i izvršenog uviđaja, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 23-godišnji hrvatski državljanin u svojstvu vlasnika motorne jahte i 27-godišnji hrvatski državljanin, u svojstvu kapetana broda, protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim upustvima u pogledu bezbjednosti korištenja uređaja dana 08. kolovoza 2019. godine ugradili benzinski generator - agregat - sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte uslijed čijeg rada je došlo do isticanja otrovnih plinova - ugljičnog monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina i posljedično trovanja putnika", ističe policija u saopštenju.