Migranti

Utopile se majka i kćerka na Dunavu

18:10, 24.12.2019.
Izvor: Srpskainfo.com
Šestoro migranata iz Sirije i Iraka, od kojih je dvoje djece od 2 i 11 godina, utopilo se juče ujutru u Dunavu kada su čamcima pokušali rijekom da pređu na teritoriju Hrvatske.

Policija je juče tokom dana pronašla tijela dvije ženske osobe, i nastavila da pretražuje teren i obalu kako bi pronašla tijela utopljene dijece, kao i tijela dva odrasla muškarca.

Kako nezvanično saznajemo, riječ je o dvije porodice, jedna iz Iraka i jedna iz Sirije. Najmlađi utopljenik je djevojčica iz Iraka stara svega dvije godine.

– Utopila se žena iz Sirije (28) i njena kćerka (2), kao i jedan dječak iz Iraka (12) i njegova tetka (45), kao i dva muškarca od kojih jedan ima 19 godina – kaže izvor Blica upoznat sa slučajem.

Kako saznajemo od istog izvora, migranti, njih petnaestoro, u dva čamca su se ukrcali u večernjim satima i zaplovili Dunavom.

– Devet osoba je preživjelo i oni su dali svoje izjave u policijskoj stanici u Odžacima. Pretpostavka je da je prevrtanje čamca izazvalo nevrijeme te večeri. Još uvijek nije poznato da li ih je vozio neki krijumčar, ili su pokušali da pređu na teritoriju Hrvatske sami – kaže izvor.

Kako se sumnja, migranti su čamce ukrali od lokalnih ribara koji ih ovdje drže na vezovima.

– Taj čamac je jedini imao zakačen motor, drugi drveni bez motora je ostao. Pretpostavljam da su ga zato ukrali. Čamac je jako mali, oko tri metra, u njega više od dvije osobe ne treba da ulaze. Pretpostavljam da ih je okrenuo ili jak vjetar ili talasi broda. Ovdje je Dunav brz, dosta zakrivljen, nepristupačan je teren, ovo mjesto je prava crna tačka na rijeci – rekao je ribar.

Kako kaže, povremeno viđaju migrante, ali oni većinom prelaze kod Apatina jer je tamo teren lakši za prelaz.

– Prošle nedjelje sam išao na pecanje. Okrenem se, u žbunju vidim crvene startasice, okrenem se ponovo, nema ih. Pokupio sam se i otišao. Bio sam sam, magla je, ipak me malo strah – dodaje on.

Tragovi migranata na ovom terenu se prepoznaju svuda. Ovaj dio obale je granica nadležnosti policije iz Apatina i Bačke Palanke, svojevrsna crna tačka. Ko ovuda prelazi dobro je informisan kako je taj dio najmanje nadgledan. Preko sa hrvatske strane je obala između Dalja i Erduta.

Kako su za Blic rekli iz Komesarijata za izbeglice, ove godine više od 20 migranata život je izgubilo u pokušajima da pređu granicu. Bilo je utapanja u Drini, Tisi, Dunavu…

Dve tragedije za mesec dana

Slična tragedija dogodila se novembru, kada se prevrnuo čamac pun migranata kod Apatina. Oni su pokušavali, takođe preko Dunava, da stignu do Hrvatske.

Tada je na čamcu bilo desetak migranata, a šestoro je nestalo kada se plovilo usljed velikog opterećenja prevrnulo.

Pročitajte još:

Izašao iz automobila da vidi šta se dešava, pa poginuo u eksploziji pumpe

Potresna sudbina poginulog u eksploziji: Zoran je izgubio život jer je htio da pomogne

Pojavio se snimak eksplozije benzinske u Zvorniku

Motociklista iz Laktaša na aparatima za mehaničku ventilaciju

Masovna tuča u Prnjavoru, nije se znalo ko koga tuče

Mladić (23) poginuo u teškoj saobraćajki

Nikoline (17) popila lijek za odvikavanje od heroina, pa umrla

Muškarac se ubio u parku usred dana