Čuvenu “Proleterku”

Vandali uništili Titov voz FOTO

16:33, 29.08.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Nepoznati vandali prekjuče su uništili čuvenu “Proleterku”, Titov voz koji se decenijama nalazi u Bosanskom Petrovcu, na planini Oštrelj. Pričinjena je šteta na lokomotivi i vagonima. 

Parna lokomotiva proizvedena je u njemačkom preduzeću Krauss-Maffei 1904. godine. Lokomotiva je imala maksimalnu brzinu 25 km/h. Vozila je isključivo na Steinbeisovim/Šipadovim prugama. 

Thumbnail

Poštanski, dvoosovinski metalni vagon, u kojem je bio smješten Josip Broz Tito, dug je 7,90 m. Tokom Titovog boravka na Oštrelju u oktobru 1942. godine, vagon je bio podijeljen na dva dijela. U jednom dijelu nalazila se metalna peć, nepomična klupa i polica. U drugom odjeljenju nalazila se jedna šira nepomična klupa (krevet), polica, sto i četiri stolice. Poštanska kola su spolja bila obojena zelenom bojom, a iznutra obložena celuloznim papirom sive boje proizvedenim u tvornici celuloze u Drvaru. Tokom Drugog svjetskog rata ova kola su sa namještajem izgorjela. 

Thumbnail

Prilikom restauracijskih i konzervacijskih poslova izvođenih tokom 2006. i 2007. godine, voz je dobio izgled iz ratnog perioda(ćirilični natpis proleterka, zvijezda petokraka na lokomotivi, brojčane oznake – nazivi lokomotive i vagona). Voz se nalazi u blizini nekadašnjeg šumskog kolosjeka koji je vodi prema Javorovoj kosi – Osječnici.