Zabranjeni snimak: Ovako se Zvezdan Jovanović pripremao za atentat na Đinđića

11:00, 28.05.2020.
Na Jutjubu se pojavio snimak u kojem se može vidjeti kako se Zvezdan Jovanović priprema za atentat na Zorana Đinđića.

Kako se ispostavilo, snimak je nastao deset dana pred likvidaciju premijera.

U opisu videa koji je navodno 10 godina bio zabranjen na sudu stoji sledeće:

- Snimak na kojem se vidi kako Zvezdan Jovanović u prisustvu njegovog advokata, istražnog sudije, tužioca i operativaca UBPOK-a 2003. godine na Fruškoj gori pokazuje mjesto gdje je isprobavao pušku desetak dana prije ubistva Premijera. Na snimku se vidi kako policija pita Zvezdana da li prepoznaje kapiju i put. „Gdje je tačno šta bilo, da li se sjećaš“- pita žena policajac. „Ma, nemam pojma ni ja tačno. Najvjerovatnije da sam na toj novini isprobavao, da, tu sam pucao. To je to...“- odgovara Jovanović, dok policajci donose novinsku hartiju, kroz koju se vidi da je prošao metak.

- Policajci saopštavaju tužiocu da je novina sa ukrštenicama bila prekrivena opalim lišćem i granom „za koju je vjerovatno bila zakačena“ i da je pronađena i čaura. Zvezdan sa asfaltnog puta pokazuje tri papirne mete okačene o tri drveta na razmaku od po nekoliko metara i potvrđuje da je to tako izgledalo .

„Da li ste bili sami ili sa još nekim“- pita poplicajac.

„Da, bio je kum moj Mile Luković“- odgovara Jovanović.

„Kakva je municija bila“- policajac traži detaljniji odgovor. „Pun okvir, 20 metaka, 38 milimetara“- odgovara Jovanović.

„Kažete da ste pušku poslije toga vratili u gepek i da ste se zadržali tu. Niste se potrudili da pronađete čaure“- insistira policajac na dužem odgovoru. Ne. Ja sam vozio.

- Dao sam kumu da postavi mete, otvorio vrata auta i sa desnog sedišta pucao“- polako se prisjeća Jovanović.

„Sjeli ste u kola i vratili se. Vi ste, u stvari, htjeli samo da isprobate pušku“- policija ispituje.

„Da, Zadržao sam se ovdje samo desetak, dvanaest minuta“- kaže Jovanović.

„Evo, ponovite i tužiocu“-kaže policajac.

„Nisam shvatio od koga ste pušku dobili“- pita tužilac.

„Neću reći ništa više od onog što sam rekao u istrazi“, odgovara Jovanović.

„Je li iz te puške ubijen premijer“- pita tužilac. Zvezdan se smije...

„Nećete da kažete to“- pita i žena policajac.

Zvezdan se i dalje smije... Odbrana je na sve načine pokušavala da spriječi da se video-snimak uvrsti među dokaze i da se javno emituje, dok je tužilaštvo činilo sve da ubijedi sudsko vijeće da snimak razmatra prilikom odlučivanja o presudi. Snimljeni materijal je poslije brojnih rasprava i različitih sudskih odluka sredinom januara 2004 godine prikazan prisutnima u sudnici.

Pred kraj pretresa, veće sudije Nate Mesarović odlučilo je da snimak ne može da se koristi kao dokaz na suđenju zato što, kako je navedeno, zakon ne propisuje pokazivanje lica mjesta od strane osumnjičenog. Sa takvom odlukom složio se i Vrhovni sud.

Odbrana je zahtjevala da se i iskaz Zvezdana Jovanovića dat u policiji ne uvrsti u dokaze. Zbog toga su kao svjedoci saslušavani Mile Novaković, tadašnji šef UBPOK-a, Rodoljub Milović, načelnik kriminalističke policije, kao i Jovanovićev prvi advokat Vesna Radomirović. Na kraju postupka sud je ovu izjavu uvrstio u dokaze - stoji u opisu videa.