Crnogorska mafija teroriše estradu: Neki su uspjeli pobjeći iz njihovih kandži

22:10, 29.10.2020.
Izvor: Kurir
Kriminalci koji preko brojnih estradnih imena peru nelegalno stečen novac dio su jedne od najjačih mafijaških grupa iz Crne Gore, otkriva Kurir.

Kako saznajemo, u kontakt sa muzičkim zvijezdama stupaju kriminalci koji uglavnom i ne kriju da se bave poslovima sa druge strane zakona i da raspolažu ogromnim svotama novca.

Pranje para

Prema priči našeg sagovornika upućenog u stanje na estradi, šema po kojoj mafija radi izgleda ovako:

- Estrada je odličan biznis pomoću kog mogu da operu pare jer poznato je da u toj sferi inače većina poslova se obavlja na sivo. Crnogorski kriminalci daju određenu količinu novca svojim saradnicima, koji ga dalje ulažu u karijere muzičara, ali prije toga oni odaberu koga će tipovati. Najčešće su to zvijezde koje su zapale u finansijske probleme, pa im se ponudi otkup duga, koji oni kasnije vraćaju sa kamatom tako što im se uzima i do 50 odsto od zarade.

Takav primjer je Darko Lazić, koji je zbog kocke dugovao 400.000 evra, pa mu je mafija platila dugove. Postoje i slučajevi u kojima kriminalci odaberu mlade, talentovane i perspektivne muzičare, kao što je slučaj sa Džalom Bratom i Bubom Korelijem.

Thumbnail

Njih dvojica su godinama pokušavala da se probiju na muzičkoj sceni, ali u tome su uspjeli tek kada su uložili mnogo novca u marketing i kvalitetnu produkciju.

Naravno, kao što smo već pisali, taj novac dobili su iz kriminalnog miljea - priča naš izvor.

Napad na novinarku

Koliko je ova mafijaška grupa moćna i uticajna pokazuje i napad na crnogorsku novinarku Oliveru Lakić. Na nju su nepoznati napadači pucali u maju 2018. godine u Podgorici i ranili je u nogu. Iako se od početka istrage tvrdilo da su naručioci ovog djela poznati, tužilaštvo ni dvije i po godine poslije nije podiglo optužnicu protiv Filipa Bešovića, koji je označen kao nalogodavac. Olivera Lakić poznata je kao istraživački novinar, koja je u svojim tekstovima otkrivala brojne afere u svojoj državi, a kriminalci su joj više puta prijetili, fizički je napadali i zastrašivali članove njene porodice. Prema našim saznanjima, ljudi koji su ranili Lakićevu su na vrhu takozvane estradne mafije i bili su predmet njenih istraživanja.

Spasle se

Maja, Dara i Senida pobjegle od mafije

Kurir je pričao juče da su, osim Darka Lazića, Stefana Đurića Raste, Džale i Bube, u dodir sa estradnom mafijom došli su i Dara Bubamara, Senida Hajdarpašić i Maja Berović.

Međutim, one su uspjele da pobjegnu iz njihovih kandži. Kada su im sarajevski reperi Buba i Džala rekli da moraju da prepuste određenim ljudima da ugovaraju nastupe za njih i uzimaju im procenat od toga, njih tri su odbile takav prijedlog. Zbog toga su reperi odlučili da im više ne pišu pjesme.

Šema

- Crnogorski kriminalci daju određenu količinu novca saradnicima - Oni dalje tipuju pjevače koji imaju finansijske probleme ili mlade talente - Ulažu novac u njihove karijere i vraćaju njihove dugove - Svoje pare vraćaju natrag tako što uzimaju procenat od zarade pjevača uz ogromnu kamatu 

(Kurir)