Predsjednik Crne Gore

Đukanović: Potpisaću Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ne i opoziv ambasadora

13:40, 22.01.2021.
Izvor: Srna
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je da će potpisati set zakona koje je parlament u srijedu, 20. januara, ponovo izglasao, navodeći da ga na to obavezuje Ustav, ali da neće potpisati prijedloge za opoziv sedam ambasadora jer bi to, kako je rekao, značilo da saučestvuje u blaćenju tih ljudi.

Đukanović je rekao da ne očekuje da aktuelna vladajuća većina može biti ozbiljna podrška Vladi tokom četvorogodišnjeg perioda, i da vjeruje da će se Crna Gora suočiti sa potrebom prijevremenih parlamentarnih izbora.

- Ustav je nedvosmislen, ne ostavlja prostora za različita tumačenja niti za drugačije ponašanje predsjednika države, ukoliko želi da se pridržava Ustava - rekao je Đukanović, obrazlažući najavu da će potpisati usvojene zakone.

Na taj način će, kako je rekao, stvoriti uslove da se nastavi procedura koja će logično voditi i ka Ustavnom sudu, koji je jedini pozvan da arbitrira da li su ti zakoni doneseni, i da li je njihov sadržaj u skladu sa najvišim pravnim aktom naše zemlje, prenijeli su crnogorski mediji.

Đukanović je rekao da odluku o opozivu ambasadora donosi predsjednik države, u skladu sa članom 95 Ustava kojim je predviđeno da je nadležnost predsjednika da postavlja i opoziva ambasadore.