Državljani BiH mogu u Hrvatsku uz negativan PCR test!

23:50, 10.07.2020.
Izvor: Radio Sarajevo
Hrvatska od ponoći uvodi obaveznu samoizolaciju ili testiranje na korona virus za državljane BiH i Srbije, a te mjere ne odnose se na osobe s dvojnim državljanstvom.

No, za razliku od današnje informacije da građani BiH u Hrvatsku mogu ući ako provedu obaveznu 14-dnevnu samoizolaciju.

Portal Radiosarajevo.ba saznaje da je Graničnoj policiji BiH upravo dostavljen e-mail u kojem se navodi da osobe iz trećih zemalja koje ulaze u Hrvatsku iz turističkih ili drugih razloga, te one koje putuju zbog školovanja, mogu ući u zemlju bez obaveze samoizolacije, ali uz predočenje negativnog PCR testa koji nije stariji od 48 sati, odnosno, uz obavezu 14-dnevnog karantina ako nemaju negativan nalaz.

To je potvrdio i Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH.

"Tačno je, upravo smo dobili e-mail iz Hrvatske u kojoj je navedeno da se u Hrvatsku sa pasošem BiH može ući i sa negativnim PCR testom. On ne smije biti stariji od dva dana, odnosno 48 sati", potvrdio je Hofman za Radiosarajevo.ba.

To se odnosi na odluku kojom državljani BiH mogu ulaziti u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, ali samo iz opravdanog razloga (potvrda za turizam i poslovno, tranzit itd.).

"Ovo je, ipak, olakšavajuća okolnost, jer vjerujemo da će mnogi državljani BiH iskoristiti ovu mogućnost", dodao je Hofman.

Te obaveze oslobođeni su zdravstveni i prekogranični radnici, prevoznici i diplomate, policijski službenici, te pripadnici Civilne zaštite, međunarodnih organizacija i vojnog osoblja.

Za putnike u tranzitu, granična policija će, nakon što im odobri ulazak, provjeriti jesi li napustili Hrvatsku u roku od 12 sati.