Hrvatska: Destinacija i tranzit za žene i djecu za seksualnu eksploataciju

09:19, 20.10.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Hrvatska je u posljednjih pet godina destinacija i zemlja tranzita za žene i djecu za seksualnu eksploataciju, a uvoz ljudskog roblja uglavnom se odvija iz balkanskih zemalja i centralne Evrope, piše portal Indeks pozivajući se na analizu iz časopisa koji izlazi na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu.

Prema tim navodima, ranijih godina je u okviru velikog migrantskog talasa i jedan broj avganistanskih i pakistanskih migranata bio prisiljen da seksualnim uslugama otplati troškove ilegalnog transporta.

Indeks navodi, pozivajući se na članak iz naučnog studentskog časopisa "Mali Levijatan", da Hrvatska politika rješavanja problema trgovine ljudima u fokus stavlja zločin, a u zemljama sa znatno osjetljivijom politikom zaštita žrtava.

U Hrvatskoj je, u poređenju sa drugim državama, premala kazna za vršenje i učešće u kriminalu trgovine ljudima. Od 17 osumnjičenih 2016. godina, sud je osudio tri počinitelja na manje od tri godine zatvora, istaknuto je u časopisu.

Dalje se navodi da u Hrvatskoj napori na zbrinjavanju žrtve uslijede tek nakon učinjene štete, dok na primjer Švedska najveći napor stavlja na to da spriječi mogućnosti da građani uopšte postanu žrtve.

Razlike u pristupu i rezultatima očituju se i u ocjenama koje te države dobijaju u analizama uspješnosti suzbijanja trgovine ljudima. U ocjenama američkog ministarstva spoljnih poslova Hrvatska je od tri moguća ranga stavljena u drugi, a Švedska u prvi.

Indeks ropstva u Hrvatskoj iznosi 5,99, što znači da je šest stanovnika izloženo nekom obliku trgovine ljudima na njih 1.000, dok švedski indeks iznosi 1.58.

Zbog niskog rizika i visokog profita trgovanje ljudima jedan je od najprofitabilnijih kriminala, odmah iza trgovine drogom i oružjem.

Žrtva se najčešće postaje prevarom, tako da joj se nude razni legalni poslovi za primamljive naknade, individualno, preko agencija ili oglasa, a potom dolazi do otmice u kojoj se žrtvi oduzimaju sva prava, objašnjeno je u tekstu.

UN procjenjuju da oko 70 odsto ukupne trgovine ljudima ima svrhu seksualne eksploatacije, te da je polovina žrtava maloljetna.