Nedaleko od Pelješkog

Hrvatska planira gradnju grandioznog mosta

17:27, 03.07.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Hrvatska završava posljednju dionicu auto-puta koji će da poveže Dubrovnik sa ostatkom Evrope

Riječ je o dionicama koje povezuju južnu Dalmacijom, od petlje Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do Dubrovnika. A novi auto-put imao bi jednu atrakciju, most preko Nerevtve, dug 1,5 km.

Kako piše Jutarnji list, riječ je o projektu gradnje auto-puta do budućeg mosta Pelješac i gradnji saobraćajnice do Dubrovnika.

Prema prijedlogu Hrtvatskih autocesta, trasa puta prema Pelješkom mostu počela bi kod čvora Metković, a završila kod čvora Duboka ispred mosta Dužina trase je 18,4 kilometra, a proteže se po veoma zahtjevnim terenu. Potrebno je sagraditi čak deset raznih objekata ukupne dužine 9.530 metara, što je više od 50 odsto trase. Riječ je o pet tunela, od kojih su najduži tunel Ježevac od 3.290 metara i tunel Rujnica u dužini od 1.000 metara.

Drugi izuzetno zahtjevni objekt je novi most preko Neretve. Njegova predviđena dužina je čak 1.540 metara. S obzirom na muljevito tlo oko rijeke, riječ je o izuzetno teškom građevinskom zahvatu. U HAC-u kažu da je trasa podložna promjenama, a s obzirom na okolinu.

Kako navode može se pomjeriti samo stotinak metara lijevo ili desno.