Hrvatski sud obustavio krivični postupak protiv Mladena Grujića

12:27, 15.04.2021.
Izvor: Sputnjik
Županijski sud u Zagrebu obustavio je krivični postupak protiv Srbina Mladena Grujića, zbog nedostatka dokaza da je izvršio navodni ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u mjestu Doljani kod Daruvara u Hrvatskoj 1991. godine.

Nakon ročišta za ispitivanje optužnice protiv Grujića, koji je u novembru prošle godine bio uhapšen u Zvorniku po hrvatskoj potjernici, sudsko vijeće je zaključilo da nema mjesta potvrđivanju optužnice zbog nedostatka dokaza da je izvršio krivično djelo za koje se tereti, pa je obustavilo krivični postupak, rekao je Tanjugu jedan od Grujićevih advokata, Dragan Palibrk.

On je istakao da je ovo prvi put da u ovoj fazi postupka hrvatski sud obustavi postupak protiv Srbina zbog ratnog zločina, kao i da je ovo veoma značajna odluka iz tri razloga.

- Najprije, Grujić će moći da nastavi da mirno živi sa svojom porodicom, kao drugo, ova odluka vraća nadu i svim drugim Srbima da će ubuduće biti pravednija suđenja pred hrvatskim pravosuđem nego do sada. Treći razlog je ostvarenje pravde - smatra beogradski advokat Palibrk, koji je Grujića branio zajedno sa hrvatskim kolegom Antom Nobilom.

Palibrk je istakao da Grujić nije imao nikakve veze sa zločinom za koji se teretio.

Mladen Grujić je bio uhapšen na graničnom prelazu Zvornik 27. novembra 2020. godine po potjernici Hrvatske. Bosna i Hercegovina ga je potom izručila Hrvatskoj gdje je bio u pritvoru.