Kako je korona zarobila porodicu iz Njemačke na hrvatskom ostrvu

18:31, 13.07.2020.
Izvor: Tanjug
Njemačka porodica koja je doputovala na hrvatsko ostrvo Cres, gdje ima brodić, na produženi vikend još 12. marta, zbog korona virusa još se nije vratila u Minhen, piše zagrebački Jutarnji list.

Tročlana porodica odlučila je preko noći da iz Minhena krene prema Cresu, da bi proveli produženi vikend i pripremili brod za putovanje.

"Sve je teklo mirno, koliko je moglo biti u tom početnom haosu. Stigli smo na naš 'Merlin' oko 14 sati. Tačno, ali tačno tri sata kasnije, zove nas prijatelj. 'Gdje ste', upita. Evo nas na Cresu, odgovorismo", ispričala je za Jutarnji Sabina Rist, porijeklom Slovenka.

Potom je uslijedilo pitanje: "Pa je l' vi znate da su granice zatvorene?!".

A, a onda je, kaže, nastao šok.

Porodica Rist, Sabina, njen suprug Volfgang i osmogodišnja kći Elina shvatili su - zarobljeni su.

"Dok si rek'o keks, zatvoreno je sve, a ubrzo i trajektne linije", ispričala je Sabina. opisujući kako se lIJepi četverodnevni izlet u Hrvatsku pretvorio praktično u boravak u kavezu.

Ipak, odlučili su da ostanu, a nakon što su organizovali Elinu školu i suprugov posao putem interneta, Sabina kaže da je u početku sve bilo super.

"Družili smo se, šetali, gledali TV, kuvali i otkrivali recepte na brodu, a dobro je što nismo morali u samoizolaciju. Ali ubrzo, znate, nije bilo baš sve lako. Mali prostor, odlazak u trgovinu pod maskama, gdje su nas pratili razni pogledi jer govorimo njemački…", ispričala je Sabina.

Policija je takođe obavila razgovor sa njima, objasnili su im situaciju.

"Konačno nije za žaljenje, lijepše je na moru, na Cresu, u ovoj divnoj marini, nego negdje zatvoren u stanu. Šetnja i bicikli ubrzo su nam postali najbolji prijatelji, iako nas ni vrijeme nije baš mazilo. Ali, neka, jedno, i to veliko iskustvo više", ispričala je Sabina i dodala da je kćerka Elin na Cresu završila i treći razred minhenske osnovne škole.