Lagala policiji: Zaražena koronom hodala Zagrebom, prijeti joj 2 godine zatvora

08:36, 08.04.2020.
Načelnik zagrebačke policije Marko Rašić otkrio je na današnjoj pres konferenciji da je policija krivično prijavila ženu koja je izlazila iz kuće iako ima koronavirus.

Prijavljena je za širenje i prenošenje zaraznih bolesti.

– Nažalost, pojedini građani se ni ne pridržavaju mjera samoizolacije i izolacije. Policija je podnijela krivičnu prijavu za krivično djelo širenje i prenošenje zaraznih bolesti protiv jedne ženske osobe stare 33 godine, koja je napuštala svoje mjesto stanovanja, iako je bila zaražena – rekao je načelnik zagrebačke policije Rašić.

- Kazna za to je do dvije godine zatvora – dodao je načelnik PU zagrebačke Rašić.

– Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila krivično djelo „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“, opisano u čl. 180. st. 1. Krivičnog zakona, na štetu više osoba.

Osumnjičena je krivično djelo, sumnja se, počinila na način da 4. aprila 2020. godine u 13,45 sati, tokom redovne provjere pridržavanja mjera samoizolacije, nije zatečena na prijavljenoj adresi prebivališta, već se kretala izvan svoga stana do stana svojih roditelja, odnosno iz jednog zagrebačkog kvarta u drugi, iako je bila dužna postupiti po uputi o samoizolaciji od strane nadležnog epidemiologa, u trajanju od 17. marta 2020. do 13.aprila 2020. godine, zbog dijagnosticirane zarazne bolesti Koronavirus – Covid 19. Tim je svojim ponašanjem u opasnost od širenja i prenošenja zarazne bolesti dovela stanare na adresi na kojoj prebiva i stanare na adresi na kojoj prebivaju njezini roditelji.

Naime, osumnjičena je policijskim službenicima izjavila kako je odobrenje da se udalji s adrese samoizolacije dobila od svog epidemiologa, no policijski službenici su provjerili te navode te utvrdili kako to nije istina s obzirom na to da je njezin epidemiolog naglasio da joj takvu uputu nije dao, niti njoj, niti bi isto učinio odnosno rekao bilo kome drugom ko boluje od zarazne bolesti covid-19.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičene je podnijeta krivična prijava redovnim putem nadležnom državnom odvjetništvu – saopćili su iz zagrebačke policije.