Leposavić: Zakon o slobodi vjeroispovijesti neoboriv

11:17, 07.03.2021.
Izvor: Srna
Ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić izjavio je da novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti sadrži i djelove iz obrazloženja presuda Evropskog suda za ljudska prava, tako da je u potpunosti neoboriv.

Nakon što je potvrđeno da su poslanici koalicije "Crno na bijelo" Ustavnom sudu podnijeli inicijativu za ocjenu saglasnosti dijela članova Zakona o slobodi vjeroispovijesti sa Ustavom Crne Gore i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, Leposavić je istakao da svako ima pravo da predloži ili pokrene postupak za ocjenu ustavnosti opštih pravnih akta.

Leposavić je rekao za "Dan" da je član 12 bio neustavan prije nego što su usvojene izmjene jer je smanjivao obim proceduralne zaštite korišćenja kulturnih dobara.

"Sadašnje odredbe ovog člana su usklađene sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore, tako da razloga za brigu više nema. Štaviše, sve odredbe izmijenjenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti usaglašene su sa Ustavom, ali i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", naveo je Leposavić.