Predsjednik Hrvatske

Milanović: Da li Predsjedništvo BiH ima tri člana da bi jedan narod birao dva predstavnika

13:56, 17.09.2020.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je jučerašnji susret sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Zagrebu, odnosno kritike koje su stigle iz Sarajeva.

Hrvatska je država hrvatskog naroda, ali imamo visok sistem zaštite manjina i nemoguće je da za predstavnika manjina glasaju oni koji nisu pripadnici tih manjina. Mi to štitimo. Hrvati u BiH nisu manjina, ali su u manjini brojčano. Ako ih hoćeš zlostavljati, radiš to jer to možes. Posljednjih godina vrlo otvoreno i direktno. Čuli smo sada prijetnje da će se to dešavati i ubuduće. Moramo sada sjesti i ozbiljno razgovarati poručio je Milanović.

On je rekao da je Željko Komšić izabran za člana Predsjedništva BiH od određenog broja građana BiH.

"Ne mislim da su glasali za njega da povrijede Hrvate, nisu, ali on mora biti svjestan posljedica svog političkog rada i puta. On parazitira na hrvatskom biračkom tijelu. Dok se to ne promijeni, situacija u BiH će biti nenormalna", smatra lider Hrvatske.

Milanović je zatim postavio retoričko pitanje.

"Zašto BiH ima tri člana Predsjedništva prema Dejtonu. Je li zato da bi jedan narod birao dva predstavnika? To se događa sada. To je u korijenu svih nesporazuma. Tri člana Predsjedništva BiH su predviđena da bi svaki od tri konstitutivna naroda mogao izabrati svog predstavnika. Nije savršeno, ali je tako trenutno. Da je suprotno, birao bi se jedan, ali nije tako. Ovo pokazuje kako neki zloupotrebljavaju situaciju zato jer mogu, jer su na pik uzeli najmaloborojniju zajednicu", izjavio je.

Milanović je dodao kako oni razgovaraju s onima koji nekoga predstavljaju i koji su izabrani u priznatom demokratskom procesu.

"Milorad Dodik je sagovornik, kao što je sagovornik i Bakir Izetbegović, lider najveće bošnjačke stranke. To je činjenica, politički velika kao Velebit ili Jahorina. To se ne može zaobići ni tunel probiti kroz to. Tu sam da razgovaramo", rekao je.

Predsjednik Hrvatske je istakao da su prije 100 godina o sudbini Evrope odlučili velikani, a danas to pokušavaju raditi službenici ambasada koji govore o reviziji Dejtona, prenosi Klix.

"A da Hrvatska ćuti i stavi prst u uho? Ne može. Oni koji biraju Komšića trebaju znati da to nije fer i da griješe. To je nedostatak elementarnog fer pleja. Hrvatska tu neće ćutati i stajati sa strane, ni ja ni premijer", izjavio je Milanović te dodao da niko u EU ne razumije stanje u BiH.