Mitropolit Amfilohije: Tri svehrišćanske svetinje u budućem hramu na Cetinju

22:31, 11.09.2020.
Izvor: Srna
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je nadu da će tri svehrišćanske svetinje koje se nalaze u Crnoj Gori biti pohranjene u Saborni hram Svete Trojice koji je predviđen da se gradi iznad Cetinjskog manastira.

Mitropolit Amfilohije napomenuo je da je riječ o ruci Svetoga Јovana Krstitelja i dijelu Časnog krsta, koje se danas nalaze u Cetinjskom manastiru, kao i ikon Majke Božje Filerimske, koja je u Muzeju Crne Gore na Cetinju.

Vladika je podsjetio da je gradnja Hrama Svete Trojice započeta prilikom krunisanja kralja Nikole 1910. godine i da se kamen temeljac čuva u kabinetu mitropolita na Cetinju.

"Јa se u Boga nadam da ćemo iduće godine početi da gradimo hram, da ćemo položiti taj kamen temeljac u slavu Božiju – Svete Trojice, i u čast Carskih strastoterpaca Romanovih, koji su postradali 1918. godine, mučenički, kao i Sveti Јovan Krstitelj", rekao je mitropolit Amfilohije.

Vladika je istakao da je ruka Svetog Јovana, koja je krstila Gospoda Isusa Hrista u Јordanu išla od Јerusalima, Palestine do Carigrada, stizala i do carskog ruskog dvora, da bi na kraju bila predata od Marije Fjodorovne, potonje ruske carice, preko mitropolita kijevskog Antonija Hrapovickog, kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Mitropolit Amfilohije podsjetio je i da su poslije bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine, Petar Drugi Karađorđević i patrijarh srpski Gavrilo prenijeli i tajno u manastiru Ostrog pohranili svetinje - ruku Svetoga Јovana Krstitelja, zajedno sa dijelom Časnog krsta, koje se danas nalaze u Cetinjskom manastiru, i ikonom Majke Božje Filerimske, koja se nalazi u Muzeju Crne Gore na Cetinju.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski izrazio je nadu da će i ikona biti vraćena Crkvi.

Mitropolit Amfilohije danas je na praznik Usjekovanje glave Svetog Јovana Krstitelja sa visokopreosvećenim mitropolitom zaporoškim Lukom iz Ukrajinske pravoslavne crkve služio Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi posvećenoj ovom svetitelju u ostroškom skitu Јovan Dolu kod Nikšića.