Hrvatska

Nove mjere zbog korone: Civilna zaštita i policija nadziru vjenčanja

19:21, 10.07.2020.
Izvor: Telegraf.rs
U posljednjih 24 časa u Hrvatskoj je zaraženo 116 osoba, što je najveći dnevni porast otkad se u Hrvatskoj pojavio korona virus.

Zbog takve epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite RH danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 učesnika za vreme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom Odlukom uvode se nužne mjere koje moraju da ispune organizatori svih okupljanja s više od 100 osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto učesnika obavezni su “Županijskom centru 112” dostave obavještenje o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja, navodi “Večernji list”.

Organizatori koji su okupljanje prijavili u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju nisu dužni da dostavljaju ovo obavještenje. Takođe, svi organizatori okupljanja s više od 100 učesnika obavezni su da vode pisanu evidenciju ljudi koji prisustvuju, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je neko od njih bio zaražen koronavirusom što efikasnije spreči eventualno širenje bolesti.

Kontrolu sprovođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i upustva Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sprovodiće timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.