Crna Gora

Osveštana crkva u Baru, odlikovan Banjalučanin

16:36, 13.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije osveštao je novosagrađenu crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u kompleksu manastiru Ribnjak kod Bara i odlikovao Banjalučanina Duška Travara zlatinkom sa likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca za pomoć pri gradnji ovog hrama.

Arhitekta iz Bara Dušan Stanojević, koji je projektovao hram Svetih apostola Petra i Pavla, odlikovan je ordenom Svetog despota Stefana Lazarevića. Orden mu je dodijelio Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit Amfilohije je istakao da je osveštanje hrama u okviru obilježavanja 800 godina od samostalnosti Pećke patrijaršije.

Govoreći o Crkvi Hristovoj i o onima koji su za nju postradali, mitropolit je podsjetio na mitropolita Јoanikija i 120 crnogorskih sveštenika koji su od komunista stradali na kraju Drugog svjetskog rata, te na napuštene hramove širom Crne Gore.

"Dao je Bog da se od devedesetih godina obnavljaju sveti hramovi – više od sedam stotina je obnovljeno. Јoš čekamo da obnovimo onaj od bezbožnika srušeni hram na Lovćenu, od onih koji sada stvaraju nekakve svoje "crkve"", rekao je mitropolit Amfilohije.