Poznati i nasljednici

Plenković smijenio tri ministra

20:51, 17.07.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Premijer Andrej Plenković smijenio je ministra regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i ministra za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić, objavljeno je nakon sastanka u HDZ-u.

Ova tri ministra su smijenjena nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, koji je sazvao Plenković, koji je i predsjednik ove stranke. 

Tolušić je izjavio da ga ovakav razvoj događaja nije iznenadio, prenosi "Indeks". 

"Što se tiče poljoprivrede, mislim da smo napravili puno toga i da će moj nasljednik napraviti isti, a možda i bolji posao", rekao je Tolušić. 

Murganićeva je rekla da će biti zadovoljna ako njen odlazak iz Vlade da šansu za neka nova rješenja. 

"Uvijek sam isticala da sam dio sistema i jesam, ja sam socijalna radnica. Došla sam u Vladu da ministar bude neko ko je radio sa strankama", rekla je Murganićeva. 

Prema nezvaničnim informacijama, novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU biće Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i penzionog sistema na čije čelo će doći Josip Aladrović. 

Novi ministar poljoprivrede biće dosadašnji državni sekretar u tom ministarstvu Marija Vučković, dok će ministar za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku biti Vesna Bedeković. 

Na mjesto ministra spoljnih i evropskih poslova Marije Pejčinović Burić dolazi Gordan Grlić Radman, dosadašnji ambasador u NJemačkoj, potvrđeno je HRT-u. 

Na upražnjeno mjesto ministra državne imovine, na koje je u ponedjeljak, 15. jula, dao ostavku Goran Marić biće imenovan Mario Banožić. 

Novi potpredsjednici Vlade biće ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar finansija Zdravko Marić. 

Državni sekretar u Ministarstvu obrazovanja biće Sanja Putica, a u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Nikolina Brnjac, dok će Josip Bilaver biti državni sekretar u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. 

O novim ministrima biće riječi sutra na sjednici Vlade Hrvatske, a zatim imenovanja treba da potvrdi i Hrvatski sabor.