Podgorica još pamti Titograd

Podgorica ponovo Titova, dižu mu spomenik

20:54, 30.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Bivši predsjednik SFRJ Josip Broz Tito dobiće spomenik u Podgorici, odlučeno je na današnjoj sjednici gradske Skupštine.

Za podizanje spomenika Titu glasala su 34 odbornika DPS-a, SD, URA i manjinskih stranaka, dok su protiv ovog predloga bili odbornici DF-a i SNP-a. 

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, obrazlažući ovaj prijedlog, istakao je da nije riječ ni o kakvoj nostalgiji, niti jugonostalgiji. 

On je naveo da je riječ o "adekvatnom odnosu prema onome što su temeljne vrijednosti crnogorskoga društva, koje su danas napadnute i u Crnoj Gori od određenih društveno-političkih struktura, a, nažalost, sve više i u Evropi". 

"Mi smo dužni kao društvo da pošaljemo poruku i da kažemo da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj tradiciji, bez koje ne bi bilo ni Crne Gore ni građanskog društva u kojem danas živimo", poručio je Vuković. 

Odbornici DF-a rekli su da se podizanje spomenika Titu sad potencira da bi se u drugi plan stavili pravi problemi u glavnom gradu. 

Iz DF-a su naveli da ne mogu da glasaju za podizanje spomenika Titu i zbog Golog otoka, ali i zato što je "on direktno odgovoran za bratoubilaštvo u Crnoj Gori, ali i slabljenje Srbije da bi Jugoslavija bila jača".