Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

Prijetnje "novim ratom" gradonačelnika Vukovara neoustaški model ponašanja

20:42, 18.10.2019.
Izvor: Srna
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije sa zabrinutošću i žaljenjem posmatra najnovije incidente u nizu koji se odnose na kršenje zakonom zasnovanih prava srpskog naroda u Vukovaru na korištenje ćiriličkog pisma, ocijenivši ih kao varvarsko i neoustaško ponašanje.

"Varvarski i neoustaški modeli ponašanja mogu samo da osnaže svest srpskog naroda o neophodnosti napora da se životodavna identitetska obeležja srpske kulture neguju sa dodatnom pažnjom i brigom na celom srpskom kulturnom prostoru", navodi se u reagovanju Ministarstva na najnovije incidente u Vukovaru gdje je gradonačelnik Ivan Penava bacio na pod prijedlog Statuta grada pisan ćirilicom.

Na sjednici Gradskog vijeća Vukovara došlo je do verbalnog sukoba Penave i srpskih odbornika, kada je on bacio na pod Statut grada napisan na ćirilici i zaprijetio Srbima novim ratom, javio je hrvatski portal "Indeks".

Odbornik iz reda Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Srđan Kolar dao je Penavi Statut na ćirilici uz natpis na latinici "Da se bolje razumijemo", a Penava ga je bacio.

Penava je gest srpskih poslanika označio kao "čin agresije u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru".

Foto:N1