Franc Bogovič

Slovenački evroparlamentarac razočaran zelenim svjetlom za ulazak Hrvatske u šengen

17:19, 22.10.2019.
Izvor: Tanjug
Evropski poslanik Franc Bogovič razočaran je odlukom Evropske komisije u odlazećem sastavu koja je Hrvatskoj odobrila ulazak u šengenski prostor, saopštio je njegov kabinet.

Bogovič, naime, smatra da država koja nije u stanju da štiti svoje granice ne ispunjava kriterijume za ulazak u šengenski prostor.

On je rekao i da je o tom pitanju trebalo da odluči Komisija kojom predsjedava Ursula fon der Lajen, s obzirom da je uvjeren da je takva odluka važna u vrijeme kada se suočavamo sa porastom ilegalnih prelazaka granice i kada nije izvjesno da je Hrvatska operativno sposobna da efikasno štiti granice sa BiH i Srbijom.

 

 

Kako je rekao, iako je pristupanje Hrvatske Šengenu u interesu Slovenije zbog poboljšanja mobilnosti ljudi i robe, za takvu bi odluku morali da budu ispunjeni svi objektivni i bezbjednosno-tehnički uslovi.

"Samo su službeni podaci slovenačke policije o ilegalnim prelascima granice u posljednjem periodu dovoljno rječiti i pokazuju da Hrvatska očigledno ima velikih problema u kontroli svoje južne granice", primjetio je Bogovič.

Bogovič je ocijenio i da Hrvatska mora da zaštiti jednu od "najzahtjevnijih nacionalnih granica u Evropi", kao i da će se suočiti sa još većim pritiskom, prije svega zbog velikog broja migranata koji se nalaze u Bihaću blizu granice BiH sa Hrvatskom, ali i zbog najave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana da bi mogao da pusti sirijske izbjeglice u Evropu.

"Moramo da budemo svjesni da će, ako se ne zaštiti spoljna granica EU, nadzor nad unutrašnim granicama država članica EU morati ponovo da se uspostavi, čime se podriva jedna od najvećih vrijednosti EU, a to je slobodno kretanje unutar šengenskog prostora", zaključio je Bogovič.