Slovenci masnovno odbijaju vakcinaciju "astra zenekom"

22:59, 13.04.2021.
Izvor: Srna
Stanovnici Slovenije masnovno odbijaju vakcinaciju "astra zenekom", uprkos preporuci epidemiologa da se može bez ograničenja koristiti za sve starije od 18 godina.

U Mariboru je protekle sedmice tu vakcinu odbila polovina pozvanih na imunizaciju, a u LJubljani trećina, rekli su danas predstavnici slovenačke Vlade na konferenciji za novinare pred.

Vodeći infektolog u Sloveniji Bojana Beović izrazila je začuđenost jer su "astra zeneku" odbijale osobe starije od 60 godina, kod kojih u pravilu pri primjeni te vakcine nema većih zdravstvenih rizika.

Na konferenciji je istaknuto da prioritet vakcinacije ostaju osobe starije od 60 godina. Trenutno se građane od 60 do 65 godina koristi "Astra zeneka", a za ostale nevakcinisane starije osobe i zdravstveno ranjivije grupe "fajzer" i "moderna".

Povodom stizanja prvih vakcina "džonson i džonson" u Sloveniju, koje su američke zdravstvene vlasti privremeno obustavile za vakcinaciju stanovnika u SAD, koordinator Vlade za vakcinaciju Jelko Kacin rekao je da bi to moglo poremetiti dinamiku predviđene imunizacije, gdje je jedna pošiljka već stigla, a drugu od 19.000 doza očekuju do kraja sedmice.

Kacin je uvjeren da će, kao i u slučaju provjere vakcine "astra zeneka" u vezi s rijetkim pojavama krvnih ugrušaka kod vakcinisanih, i u ovom slučaju doći do ponovnog odobrenja korištenja.