Odluku komentarisao i premijer

Slovenci nezadovoljni, kažu da bi šengen mogao pasti zbog Hrvatske

21:56, 22.10.2019.
Izvor: nezavisne.com
Slovenački premijer Marjan Šarec ocijenio je odluku Evropske komisije da Hrvatska ispunjava tehničke kriterijume za ulazak u šengen "političkom" te nastavio da insistira da Hrvatska sprovede arbitražnu odluku u graničnom sporu sa Slovenijom koju ne priznaje.

"Žalimo što je Evropska komisija o tako važnom pitanju kao što je ocjena spremnosti Hrvatske za ulazak u šengen odlučivala tik pred kraj svoga mandata i donijela političku odluku", rečeno je u Šarecovoj reakciji na odluku komisije u saopštenju iz njegove kancelarije.

Šarec je rekao kako očekuje da će Hrvatska u nastavku procesa "ispuniti tehničke, ali i pravne uslove za ulazak u šengen".

"Očekujemo da će Hrvatska ispuniti sve uslove za ulazak u šengen, tehničke i pravne, uključivo i poštovanje vladavine prava", rekao je Šarec u saopštenju u jasnoj aluziji na ono što slovenačke vlasti smatraju poštovanjem vladavine prava koja po njima uključuje sprovođenje odluke o hrvatsko-slovenačkoj granici arbitražnog suda kojeg je Slovenija prema mišljenju Hrvatske nepovratno kompromitovala. 

Na odluku Evropske komisije da Hrvatska ispunjava tehničke kriterijume za ulazak u šengen u utorak se u Sloveniji koja je rezervisana prema toj mogućnosti reaguje uglavnom tvrdnjama da će Slovenija i dalje moći uticati na konačnu odluku o priključenju Hrvatske prostoru bez graničnih kontrola.

Hrvatskoj će trebati slovenački pristanak

"Prije eventualnog širenja šengenskog prostora trebaće obezbijediti da on djeluje u svojoj cjelini i potpuno", kazala je u izjavi za medije Violeta Bulc, članica Evropske komisije iz Slovenije, podsjetivši da više zemalja u šengenu produžuje granične kontrole unutar šengena, između ostalih i Austrija na svojim granicama sa Slovenijom i Mađarskom, što šengen čini disfunkcionalnim.

"šengenski prostor kakav je danas ne djeluje u svojoj cjelini i još uvijek je šest država koje imaju granične kontrole na unutrašnjim granicama šengena, uključujući i kontrole na slovenačko-austrijskoj granici", kazala je Bulcova, dodavši kako je na to upozorila i kolege komesare na današnjem sastanku Komisije u Strazburu.

Slovenačka evrokomesarka je podsjetila da će prije eventualnog uključenja Hrvatske u šengen biti potreban i pristanak Slovenije jer se odluka o tome donosi saglasnošću svih članica EU.

Reakcije slovenačkih političkih stranaka na odluku Komisije o ispunjavanju kriterijuma za ulazak Hrvatske u šengen su uz mala odstupanja iste, u skladu s ranijom izjavom premijera Marjana Šareca da će, ako tu odluku donese sadašnja Komisija Žan-Kloda Junkera, ona biti političke, a ne stručne i realne naravi.

"U našoj stranci smatramo da se radi o političkoj odluci", kazao je predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan, koalicioni partner premijera Šareca.

Dodao je kako je odluka u neku ruku iznenađujuća, jednako kao i ona kojom je nedavno "blokiran" početak pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i da je time zabrinut.

Odluka Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da Hrvatska ispunjava tehničke kriterijume za šengen je "ponešto neuobičajena", ocijenio je predsjednik parlamentanrog odbora za spoljnu politiku Jožef Horvat, član demohrišćanske Nove Slovenije (NSI).

Kažu da bi šengenski režim mogao pasti

Dodao je kako se tačno zna koje bi tehničke kriterijume Hrvatska za šengen morala ispuniti kad bude ulazila u šengen.

"Ako tada odluka bude površna, šengenski režim mogao bi i konačno pasti, a već sada je nagrižen pojačanim kontrolama na unutarnjim granicama šengena", kazao je u svojoj reakciji Horvat.

Što se tiče budućih koraka koje bi Slovenija u vezi s ocjenom Komisije o Hrvatskoj mogla preduzeti, Horvat je kazao da njegova stranka nije za ucjenjivanje Hrvatske međusobnim sporovima jer se tako "ništa ne rješava".

Da bi blokiranje hrvatskog ulaska u šengen, kad do toga dođe, bilo kontraproduktivno ocijenio je i Matej Vatovec iz stranke Ljevica (L).

"Mi smo vjerovatno jedini koji smo za to da Hrvatska što prije uđe u šengen. Na taj bi se način riješili granice koja u biti na primjer Istru dijeli na dvije strane i koja na graničnom području oko rijeke Kupe ozbiljno smeta suživotu ljudi koji jedni s drugima žive duže nego što postoje naše države", kazao je Vatovec.

"Nadamo se da će današnji pomak dovesti do toga da život na pograničnom prostoru bude lakši i da će sada uslijediti i uklanjanje ograda i žica sa te granice", kazao je Vatovec čija je stranka koja je do sada podržavala Vladu Marjana Šareca, ali s kojom je u zadnjim nedjeljama u napetim odnosima.