Spašavanje turističke sezone u Hrvatskoj

12:24, 15.04.2021.
Izvor: jutarnji.hr
Hrvatska od sredine aprila kreće u veliku akciju spašavanja turističke sezone, jer će tada početi s vakcinisanjem turističkih radnika, a država će svim turistima sufinansirati i brze antigenske testove, piše u subotu Jutarnji list.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) početkom iduće sedmice dobiće popise osoba iz turističkog sektora koji se žele vakcinisati, a riječ je o oko 70.000 ne samo stalno zaposlenih, nego i sezonaca koji su u direktnom kontaktu s turistima, poput recepcionera u hotelima, marinama i kampovima, kuharima i konobarima, radnicima u turističkim agencijama… Ministarstvo turizma podatke je dobilo od udruga i ustanova u resoru, gdje je njih čak 70 odsto izrazilo želju za vakcinisanjem.

Vakcinisanje bi trebalo početi u četvrtak, a masovni punktovi u većim gradovima biće organizovani u sportskim dvoranama, moguće je i vakcinisanje u velikim hotelskim kućama. Vakcinaciju će provoditi županijski zavodi za javno zdravstvo, a namjera je da se turistički radnici, među ostalim, vakcinišu i s Johnson&Johnson vakcinom koje se daje u jednoj dozi, sve kako bi svi bili vakcinisani do početka sezone.

Nakon toga, plan je vakcinisati i oko 90.000 privatnih iznajmljivača, a Hrvatska se, osim što je uz Tajland jedna od rijetkih zemalja koja je među prvima krenula u prioritetno cijepljenje turističkih radnika, odlučila i pokriti dio troškova za antigensko testiranje.

U Zagrebu je, naprimjer, već spremno 11 privatnih klinika i dvije javne ustanove koje će raditi i antigenska i PCR testiranja, zavisno šta će turisti trebati, a na Trgu bana Jelačića postojaće i mobilni punkt za testiranje koji će raditi i vikendom od 10 do 18 sati. Turisat će se dan prije moći prijaviti mailom za testiranje, a na veb stranici Safe stay in Croatia bit će naznačene sve lokacije za testiranje u Hrvatskoj. S potvrdom iz evisitora, moći će se testirati brzim antigenskim testom po subvencioniranoj cijeni, koju će i više od 50 odsto pokriti Ministarstvo turizma.

Ono što je dobro, slažu se sagovornici iz sektora, jest što će se priznavati brzi antigenski testovi, koji su poprilično jeftini i rezultati se dobiju puno brže nego kod PCR testova, a priznavaće ih mnoge države Hrvatskoj bitne za turizam, pri povratku svojih građana s odmora, piše Jutarnji list.