Konkretne mjere

Šta su Vučić, Rama i Zaev dogovorili na sastanku u Ohridu?

08:07, 10.11.2019.
Izvor: Tanjug
Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama su, prema Tanjugovim informacijama, postigli dogovor o konkretnim mjerama koje će doprineti razvoju i rastu Srbije, Makedonije i Albanije.

Samo mjesec dana od pokretanje inicijative za uspostavljenje regiona bez barijera za slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije naziru se prvi konkretni koraci u tom smjeru, koje su sinoć kako saznaje Tanjug, u Ohridu dogovorili predsjednik Aleksandar Vučić i premijeri Edi Rama i Zoran Zaev.

Ključno pitanje za svakog investitora je politička i ekonomska stabilnost, a ne postoji bolja poruka o stabilnosti regiona od zajedničkog nastupa zemalja u regionu i kreiranja jedinstvenog tržišta.

Sloboda kretanja, kako je konstatovano, imala bi višestruke efekte i maksimizuje konkurentnost cijelog regiona, koji ima potencijal od 12 miliona stanovnika.

Dogovoreno je da se uvede sistem koji bi omogućio putovanje između zemalja samo uz posjedovanje lične karte, zajedničke radne dozvole koje će omogućiti ljudima da rade u sve tri zemlje bez dodatnih procedura.

Ova mjera će direktno podići dostupnost radne snage što će dovesti do povećanja atraktivnosti cijelog regiona za privlačenje novih investicija.

Kompanije koje budu dolazile u jednu od zemalja neće morati da brinu o radnoj snazi, jer će moći bez dodatnih procedura da dovode potrebnu kvalifikovanu radnu snagu iz sve tri zemlje.

Slobodan  i brz protok roba će se podstaći kroz uvođenje 24 časovnog radnog vremena svih inspekcijskih službi sa akcentom na fotosanitarnu i veterinarsku inspekciju.

Planirano je i objedinjavanje i formiranje zajedničkog paketa dokumentacije potrebnog za tranzit roba u okviru zemalja članica inicijative sa akcentom na uvođenje sistema sa što manje "papira", koji bi bio u skladu sa strategijom digitalnog razvoja zemlje.

Takođe je predviđeno i međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u okviru zemalja članica inicijative, te i podsticanje razmjene studenata i pokretanje zajedničkih projekata za istraživanje i razvoj.

Isto tako predviđeno je da se uspostavi "mini Šengen", to jest da stranci koji bi došli u Beograd mogli bez dodatnih viza da putuju u ostale zemlje čalnice ove inicijative i obratno.

Tako će Srbija i Albanija, kako je planirano, prije kraja godine uvesti mogućnost putovanja svojim građanima samo uz ličnu kartu.

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, dalje, planiraju jačanje prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i terorizma putem saradnje u oblasti migracije i pomoći u vanrednim situacijama.

Što se protoka kapitala tiče ona je dio zajedničke inicijative ali podrazumijeva komplikovanu proceduru implementacije i izmjenu velikog dijela zakonodavnog okvira iz oblasti tržišta kapitala, poreskog finansijskog sistema.

Tri zemlje napraviće sopstvena pravila u mnogim oblastima i tako unaprediti svoju atraktivnost i saradnju, te ova inicijativa time može postati najvažnija politička inicijativa u 21.vijeku.

Na sastanku u Ohridu sve četiri slobode ućiće u akcioni plan, koji treba do idućeg sastanka 21.decembra u Albaniji, da donese konkretne rezultate.

Važan podatak je, nakon što je EU zaustavila proces proširenja na Zapadni Balkan, da su SAD podržale inicijativu za bližu saradnju u regionu, koja je otvorena za sve zemlje regiona.

Pročitajte još:

Vozilo sletjelo u Vrbas: Dvije osobe iskočile prije slijetanja u rijeku

Dva radnika poginula nakon slijetanja vozila u Vrbas

Poznat identitet stradalih radnika

Marka (22) otišao u Njemačku prije 10 dana da radi, danas ga vraćaju u kovčegu

Preminuo Branislav Petrušević Petrući

Muž ubio suprugu, pa izvršio samoubistvo u garaži

Snijeg uveliko pada u Austriji: Za sutra najavljen i u BiH

Momak i djevojka sjedili u automobilu, ubica prišao na motoru i pucao muškarcu u glavu

Marka (22) je iz smrskanog auta izvlačio očevidac: Plakao sam i ruke su mi bile krvave