Tužilaštvo čuva Mila: Tvrde da nije pozivao na terorizam kad je zvao u šume!

13:14, 27.02.2021.
Izvor: novosti.rs
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije javno pozivao na izvršenje terorističkih djela, za šta ga je prošle godine optužila nevladina organizacija Ne damo Crnu Goru, odlučio specijalni tužilac Živko Savović.

Podsjetimo, Đukanović je izjavio da će, ako bude potrebno, "braniti Crnu Goru i iz šume, kao što su to činile generacije predaka".

Predstavnici NVO Ne damo Crnu Goru, optužili su šefa države i DPS-a i za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

U Višem državnom tužilaštvo, međutim, tvrde da u njegovoj izjavi nema ništa sporno, zbog čega su odbacili krivičnu prijavu.

U posljednje četiri godine protiv Đukanovića su podnošene prijave za stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja, primanje mita, javno pozivanje na izvršenje terorističkih djela, izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja...

Osim prijave koju je odbacio specijalni tužilac Savović, ostale su u radu u četiri predmeta koja su još u fazi izviđaja.

Od ostalih 14 prijava, koliko ih je bilo od 2017. godine, dve su prosljeđene drugim nadležnim tužilaštvima, a u 12 specijalni tužioci nisu našli osnov za pokretanje istrage i eventualno podizanje optužnice.