Završena obdukcija dječaka koji je preminuo u Kninu: U automobilu na vrućini bio više od sedam sati

16:55, 10.06.2021.
Završena je obdukcija dječaka koji je 8. juna preminuo u Kninu nakon što ga je otac ostavio u automobilu, javlja Slobodna Dalmacija.

Uzrok smrti dječaka je hipertemija odnosno toplotni udar. To je ustanovio patolog Kristijan Bečić koji je svoj nalaz i mišljenje dostavio Županijskom tužilaštvu u Šibeniku koji vodi ovaj slučaj.

U nalazu međutim nigdje ne stoji vrijeme dječakove smrti pa se još uvijek ne zna kada je dječak umro. Zna se samo da je bio ostavljen na zadnjem sjedištu očevog vozila koje je imalo zatamnjena zadnja stakla.

Dječak je po procjeni u vozilu bio od 7,50 ujutro do 15,15 sati poslijepodne, piše Index.hr.

Hipertermija može uzrokovati višestruko zatajenje organa i često smrt.

Što se dogodilo tog dana u Kninu?

Otac, majka i dječak ujutro su od kuće krenuli automobilom. 

Otac, inače vojnik, majku je odvezao na posao, a potom je, prije nego što ode na posao, trebao odvesti sina u vrtić.

Dječak, međutim, nije stigao u vrtić. 

Kako se sumnja, otac je otišao na posao i ne shvativši da dječaka koji je spavao na zadnjem sjedištu automobila nije odvezao u vrtić i da je još u automobilu.

Parkirao je auto i otišao u kasarnu. 

Dječak je ostao na zadnjem sjedištu automobila, zaključan. Temperatura je u Kninu danas išla preko 28 stepeni u hladu. 

U ovom trenutku nije poznato je li se dječak probudio i je li pokušavao pozvati pomoć, no zna se da se nedaleko od mjesta na kojem je automobil bio parkiran odvijaju radovi, gradi se zid. Sve to stvara popriličnu buku pa je moguće i da dječaka niko nije čuo. Auto ima i zatamljena zadnjem stakla pa dječaka, iako se se tek nekoliko metara od mjesta na kojem je bio automobil nalaze kontejneri za smeće, očito niko nije ni vidio. 

Majka došla po sina u vrtić, tamo ga nije bilo

Oko 15 sati majka je došla po dječaka u vrtić, ali tamo ga nije bilo. Teta je rekla da u vrtić nije ni stigao.

Majka je nazvala supruga, no on je bio uvjeren da je dječaka ostavio u vrtiću pa su se čak i pregledavale snimke nadzornih kamera. 

Kada je shvatio da dječak nije u vrtiću, otac je otrčao prema autu, otključao ga i pronašao sina bez svijesti. Pokušao ga je reanimirati, no dječaku više nije bilo spasa.

Otac se, rekli su Kninjani, na kraju kod automobila srušio u nesvijest. 

Oko 16 sati stigle su i hitne službe. Konstatovana je dječakova smrt, a policija je započela uviđaj koji bi trebao rasvijetliti sve detalje nezapamćene tragedije.