Hrvatska

Žena ozdravila od korone, u srijedu ponovo bila pozitivna, a danas opet negativna

16:54, 28.05.2020.
Izvor: Telegraf.rs
Iz Štaba civilne zaštite Zadarske županije stigla je vijest da je jedna ženska osoba, koja je već preboljela korona virus, u srijedu ponovo bila pozitivna na Covid-19, a nedugo nakon toga i da je njen drugi test, koji je urađen u četvrtak ujutro, opet negativan na korona virus.

Kako prenosi Telegraf riječ je o starijoj ženskoj osobi iz Kolana, koja je zarazu korona virusom “pokupila” preko Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu na moru.

Žena je nakon što je dobila simptome bila testirana na korona virus, a njen nalaz se vratio pozitivan. Nakon određenog vremena oporavka, ponovo je testirana kako bi se utvrdilo da li je virus nestao iz njenog organizma. Testirana je, kako se to uobičajeno radi, dva puta u razmaku od 48 sati te su se oba nalaza vratila negativna što znači da se oporavila od korona virusa.

Međutim, starija žena je juče ponovo dobila simptome bolesti, ponovo je testirana, a nalaz se vratio pozitivan, da bi danas njen nalaz opet bio negativan.

Iz Štaba civilne zaštite Zadarske županije navode kako se radi o specifičnom slučaju i kako su njeni nalazi upućeni Hrvatskom zavodu za javno zdravlje koji će dati svoje mišljenje o ovom slučaju.

– Pacijentkinja u dobi od 71 godine je bila razvila simptome COVIDA-19 te je prvi nalaz testa 4. aprila bio pozitivan. Kontrolosano testiranje napravljeno je 24. i 26. aprila 2020. te su rezultati testiranja bili negativni. Pacijentkinja se 27. maja 2020. javila u Opštu bolnicu Zadar radi subfebriliteta. S obzirom da se u Opštoj bolnici svakom pacijentu s febrilnim stanjem po prijemu vrši testiranje na COVID-19, pacijentkinja je testirana i nalaz testiranja bio je pozitivan. Danas je, u četvrtak, testiranje ponovljeno i rezultat testa je negativan – kazao je epidemiolog dr Alan Medić dodajući kako je još jedan njen uzorak upućen u Hrvatski zavod za javno zdravlje na Odeljenje za potpunu virološku dijagnostiku radi daljeg praćenja epidemioloških i dijagnostičkih mjera i radnji.

Epidemiolog Medić kazao je i kako je pacijentkinja dobrog zdravstvenog stanja, te kako su preduzete sve mjere prema njenim bliskim kontaktima koji su, radi predostrožnosti, stavljeni pod zdravstveni nadzor.