Razmatran Nacrt zakona o gradu Gradiška

Čestitke i od pozicije i od opozicije

19:12, 31.01.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Gradiška dobija status grada. Narodni poslanici danas su raspravljali o Nacrtu zakona koji bi to i regulisao. I svi su saglasni - Gradiška ispunjava uslove da postane osmi grad u Srpskoj. Iako u Zakonu o lokalnoj samoupravi  piše da opština treba da ima najmanje 50 hiljada stanovnika da bi dobila status grada, a Gradiška ima nešto manje, u Vladi kažu da se može napraviti izuzetak, i to na osnovu broja zaposlenih stanovnika te opštine.

"Zakonom je definisano da postoji izuzetak, odnosno ako je broj zaposlenih u bilo kojoj lokalnoj zajednici veći od republičkog prosjeka, ona stiče uslov da pristupi ovoj zakonskoj proceduri, dakle to je zakonom definisano i tu nema ništa sporno," kaže Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske.

Ovo je svečani trenutak za opštinu Gradiška i sve njene stanovnike koji su doprinijeli ispunjavanju uslova za dobijanje statusa grada, čulo se u sali Narodne skupštine. Čestitke Gradišci stižu i od vladajućih i od opozicionih poslanika. 

"Gradiška je ispunila sve uslove, mislim da broj stanovnika gore dole, plus minus, ništa ne znači. Gradiška je definitivno grad. Ovdje će samo dobiti neku potvrdu i ja želim u svakom slučaju da čestitam svim građanima, da čestitam, da čestitam svoj prijatelju, gospodinu Adžiću, koji će evo sad biti gradonačelnik," rekao je Igor Žunić, šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Ja im evo možda malo ranije čestitam sigurno na jednoj novoj definiciji njihovog grada, na napretku. Vjerujem da su oni to zaslužili i ranije, ali evo, nikad nije kasno i u svakom slučaju lijepo je dolaziti iz jednog grada, malo ljepše, ipak, nego iz opštine," kaže Tomica Stojanović, poslanik SDS-a u POSLANIK SDS-a Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Da bi Gradiška postala grad bilo je potrebno izmijeniti i Zakon o teritorijalnoj organizaciji Srpske. I on se danas našao pred poslanicima. Sugestija je bilo nekoliko, uglavnom onih koji se tiču ujednačenog razvoja svih opština u Srpskoj. Premijer Radovan Višković obećava da će svi imati jednak tretman.

"Vlada vodi računa o svakom mjestu, svakoj teritoriji od Prijedora do Trebinja. I tako će se ponašati ova Vlada i ovaj predsjednik Vlade dok ovdje sjedi," rekao je Višković.

Budući grad Gradiska nasljeđuje dosadašnju opštinu. Sada slijedi procedura usvajanja prijedloga zakona, kojim će i zvanično biti uređeni područje, nadležnosti, organi i način finansiranja grada Gradiška.